Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pád cen dřeva srazil zisky Lesů

Pád cen dřeva srazil zisky Lesů

 Měřeno výší zisku se loňský rok státnímu podniku Lesy české republiky příliš nevydařil. Čistý profit ve výši 149 milionů korun byl nejnižší v historii firmy. Propad cen dřeva umocnil klesající tendenci, která byla patrná už v roce předchozím.

Kromě toho i výnosy z provozní činnosti byly loni výrazně nižší než v roce 2002. Jen mírně přesáhly pět miliard korun.

\"Vlivem zpracování kalamit nastal přetlak na trhu a následně pokles cen dříví na trhu, což se promítlo i do výnosů,\" říká ekonomický ředitel Zdeněk Cába. Propad tržeb ze dříví vyčíslil zhruba na 700 milionů korun.

Státní podnik se i pod vlivem těchto výsledků rozhodl přehodnotit například některé své dosavadní smluvní vztahy, ale i zahájit i vnitřní restrukturalizaci.

\"Chceme se například intenzivněji zajímat o zpeněžení dříví nebo logistiku,\" nastínil výrobně technický ředitel Vladimír Blahuta.

Na celkové roční těžbě, která v tuzemsku dosahuje asi 14,4 milionů metrů krychlových dřeva, se Lesy ČR podílejí o něco více než polovinou.

Za první letošní pololetí podnik vytěžil 4,143 milionů krychlových metrů dřeva, z toho 3,5 milionu připadlo na dřevo z jehličnatých stromů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů