Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo životního prostředí má pro fondy EU připraveny projekty za 18,7 mld. Kč

Ministerstvo životního prostředí má pro fondy EU připraveny projekty za 18,7 mld. Kč

Dostatek kvalitních projektů pro Fond soudržnosti eviduje ministerstvo životního prostředí. Celková částka, kterou Evropská komise na projekty tohoto fondu pro resort životního prostředí na léta 2004 – 2006  přislíbila, je zhruba 12 miliard korun. Finanční prostředky ovšem Česká republika získá pouze tehdy, budou–li k dispozici kvalitní projekty. Tento úkol se daří Ministerstvu životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR plnit, neboť jsou připravovány projekty s celkovou předpokládanou dotací Evropské unie ve výši18,7 miliard korun. Již v dnešní době tedy převyšují předložené projekty o 6,7 mld. Kč prostředky nabízené Evropskou unií. Jsou zaměřeny především na budování čistíren odpadních vod a kanalizací.

„Vypracovat kvalitní projekt, který bude přínosem pro životní prostředí a zároveň splní i náročné administrativní požadavky, je poměrně složité. Právě proto věnujeme přípravě projektů a spolupráci s žadateli velkou pozornost. Vycházíme ze zkušeností z předvstupního fondu ISPA, kde se ukázalo, že přípravu projektů není dobré podceňovat“, konstatuje náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný.

Procento podpory z Evropské unie bude určeno až po schválení projektů Evropskou komisí, existuje však reálný předpoklad, že finanční prostředky na projekty Fondu soudržnosti budou nejen plně vyčerpány, ale oproti ostatním novým členským státům nebudou dokonce dostačující.

      Fond soudržnosti navazující na předvstupní finanční nástroj ISPA  je určen členským zemím Evropské unie na podporu velkých infrastrukturních projektů v oblasti životního prostředí a dopravy. Soustředí především na projekty nad 10 milionů EUR. Mezi priority resortu životního prostředí patří zajištění množství a jakosti vod, nakládání s odpady, kvalita ovzduší a odstraňování starých ekologických zátěží. V současné době jsou projekty zaměřeny především na čištění městských odpadních vod – zde  má Česká republika vyjednané přechodné období do konce roku 2010. Náklady na tuto oblast se odhadují na 60 – 70 mld. Kč.

Více informací na:

www.env.cz

www.sfzp.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů