Pátek, 19. dubna 2024

Blesky řádí a mnohdy i zabíjejí!

Blesky řádí a mnohdy i zabíjejí!

Blesky teď mají \"sezonu\". Meteorologové říkají, že trvá od června do září. Jejich výskyt považují v nejbližších dnech za pravděpodobný.

Letos již v květnu blesk usmrtil muže z Teplic, který šel v bouřce venčit psa. Zatímco zvíře přežilo, lékař u jeho pána mohl jen konstatovat smrt. Daleko více blesky z letošních bouřek ničí majetek. Vyřadily již mnoho trafostanic a zapálily nejedno stavení. Kulový blesk se dokonce prohnal po dvou panelových bytech.

Zatímco jeden opustil mírumilovně, druhý zdevastoval úplně. Kde je vůbec za bouřky bezpečno? Většinou v budovách při zavřených oknech a dál od elektrických spotřebičů, radí odborníci. Během bouřky nedoporučují například ani telefonovat. Člověk je však docela dobře chráněn v hustém lese, protože ten se blesku, který si \"vyhlíží\" vysoký bod, jeví shora jako souvislá plocha. Nebezpečné je ale stát těsně u stromu.

\"U paty stromu bývá až 100 tisíc voltů, hodnota klesá se vzdáleností,\" uvádí Marek Franc z Českého hydrometeorologického ústavu. Doma je nejdůležitější mít v pořádku hromosvod. Jeho pravidelnou odbornou kontrolu bychom neměli podceňovat. Právě nedávno uplynulo 250 let, kdy s jeho vynálezem přišel slavný Čech Prokop Diviš.

Při zásahu bleskem se poskytuje první pomoc jako při úrazech způsobených elektrickým proudem a při popáleninách. Podle statistik přežije úder blesku až 65 procent lidí. Záleží však na rychlosti pomoci. \"Při první pomoci je sice rychle obnovena činnost srdce, ale paralýza dechového centra způsobuje smrt. Komplikací je krvácení do mozku nebo vnitřních orgánů. Pro poranění bleskem jsou typické pavoukovité obrazce na pokožce, tzv. Lichtenbergovy květy.

Vytváří je proud šířící se po povrchu kůže a do několika dnů obvykle mizí,\"řekl primář Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Lubomír Brož. Raritou se ale stal pro lékaře v roce 2002 Vasil Blacha z Albrechtic na Karvinsku, kterého si na konci května \"vybral\"blesk na zahradě. Muž jeho zásah přežil. Hlavní větev blesku totiž sjela nejprve do stromu. Dcera vzpomínala, že tatínek jiskřil a vypadal jako prskavka. Muž ale cítil jen náraz do ramene, a pak už si na nic nepamatoval.

Jak se chránit

  • zrušit horské túry, přerušit koupání, windsurfing, golf, plavbu na loďce
  • neschovávat se pod osamělé stromy
  • na holé pláni přečkat v podřepu s nohama u sebe
  • v místnosti se zdržovat na suchém místě, dále od kamen a vodovodu
  • zavřít okna a vypnout televizor
  • schovat se do automobilu, karoserie poskytuje spolehlivou ochranu

MARIE VAŠÍČKOVÁ
http://www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů