Čtvrtek, 25. dubna 2024

Portugalsko opět trápí velké lesní požáry

Portugalsko opět trápí velké lesní požáry
Z paměti Portugalců ještě nezmizely vzpomínky na loňské obrovské požáry, které zničily třináct procent lesů této země, když tento týden začínají obrovské požáry po vlně čtyřicetistupňových veder znovu.
Nejhůře postiženou je turistická oblast Faro na jihu země. Podle údajů portugalského centra civilní ochrany hoří nyní devatenáct požárů ve čtrnácti z osmnácti krajů. Zatím shořelo třicet tisíc hektarů lesa.
Několik menších požárů se objevilo i na jihu sousedního Španělska, v Portugalsku ovšem napočítali od poloviny července deset tisíc požárů. Kouř z jednoho z nich, městečka Mafra asi třicet kilometrů od Lisabonu, je dokonce cítit v ulicích hlavního města.
\"Registrujeme čtyřnásobek požárů oproti loňsku,\" řekl podle listu Jornal de Noticias portugalský ministr vnitra Daniel Sanches při návštěvě Mafry. Lisabon proto požádal o mezinárodní pomoc. Letadla už zaslalo Řecko. Itálie a Španělsko také slíbily pomoc. Stovkám hasičů pomáhá pět stovek vojáků.
Vláda také požádala o pomoc Evropskou unii, která aktivovala svůj systém civilní obrany, pomocí něhož zaslaly letouny jihoevropské státy. Žádnou jinou pomoc zatím Portugalsko z unijních zdrojů nedostalo.
Loňské požáry zničily jen v Portugalsku na čtyři sta tisíc hektarů porostů a zahynulo osmnáct lidí. Letos zatím oběti na životech nejsou hlášeny. Loňské škody se odhadují na 947 miliónů eur.
Po těchto zkušenostech začala vláda organizovat zvláštní systém ochrany proti lesním požárům a vytvořila agenturu pro prevenci lesních požárů. Podle portugalských médií se ovšem stihla jen vybrat budova pro tento úřad a jmenovat její prezident.
Portugalští hasiči tvrdí, že jim politici i přes pravidelné požáry neposkytují dostatek prostředků. \"Španělsko třeba získalo z evropských fondů konkrétní pomoc, my jsme byli schopni jen připravit nákup dvou hasících letadel,\" citoval Jornal de Noticias Carlose Leala, místopředsedu Národní asociace hasičů, podle něhož není ani zajištěna lepší distribuce vybavení hasičů a jejich speciálních zásahových jednotek.
Portugalsko je ve Středomoří, kde jsou v létě podobné katastrofy časté, zemí nejhůře postihovanou lesními požáry. Podle statistiky španělského ministerstva životního prostředí, která shrnuje údaje z let 1991 až 2002, přišlo Portugalsko v požárech každý rok o 3,56 procenta svých lesních porostů, Itálie o 1,26, Řecko o 0,79, Španělsko o 0,55 procenta. Nejlépe je na tom Francie s každoroční ztrátou 0,45 svých lesních porostů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů