Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo dostane přednost: dravec, či zóna?

Kdo dostane přednost: dravec, či zóna?
Nedaleko Ostravy žije asi třináct ptáků ohroženého druhu moták pochop. Tento dravec ovšem loví potravu na polích, kde chce ostravský kraj vybudovat průmyslovou zónu Dolní Lutyně.
\"Zóna by tohoto ptáka v podstatě zlikvidovala,\" říká Karolína Šůlová, mluvčí Ministerstva životního prostředí, které o nové zóně nechce ani slyšet. Naopak navrhuje, aby bylo teritorium motáka pochopa a dalších vzácných ptáků zahrnuto do evropské soustavy chráněných území Natura 2000.
Jenže to se zase nezamlouvá tvůrcům průmyslové zóny, která by měla nabídnout několik tisíc nových pracovních míst.
\"Ochranou přírody se lidé nenají,\" říká Jana Víšková, mluvčí státní agentury pro rozvoj podnikání CzechInvest. \"Věříme, že ochrana půjde s průmyslovou zónou skloubit dohromady.\"
Spor o Dolní Lutyni tak nejspíš bude muset vyřešit až nová vláda. Území u Ostravy přitom není jediným konfliktním místem při vytváření soustavy Natura. Například Přerov nesouhlasí s tím, aby byly chráněny Slavíkovy ostrovy.
\"Zařazení této lokality do národního seznamu evropsky významných lokalit je v kolizi se stavbou nového plavebního stupně,\" stojí v posledním usnesení přerovského zastupitelstva.
Jihočeskému kraji se zase nelíbí, že se evropsky chráněným územím má stát vojenský prostor Boletice. Kraj by tam raději viděl nové lyžařské středisko.
Ministerstvo životního prostředí navrhuje, aby se součástí soustavy Natura stalo bezmála tisíc oblastí - 41 ptačích území a 905 dalších přírodních stanovišť. Většina navrhovaných rezervací překryje už dnes chráněná území, jako jsou národní parky, chráněné krajinné oblasti či přírodní památky, které dohromady měří asi 12,5 tisíce kilometrů čtverečních. Nové oblasti by měly zabrat dalších přibližně čtyři tisíce kilometrů, takže by v zemi byla chráněna více než pětina území.
Součástí Natury by měly být horské louky, lesy, údolí řek nebo třeba kostelní věže, kde žijí vzácní netopýři. Konečný návrh české soustavy Natura ale teprve bude schvalovat vláda, takže některá území mohou ze seznamu vypadnout. Konečné slovo ovšem budou mít bruselské úřady.
Zatímco některá města či kraje si myslí, že by měl být seznam Natury proškrtán, ochránci přírody jsou přesvědčeni o opaku - pokládají návrh Ministerstva životního prostředí za nedostatečný.
\"Budeme v Bruselu usilovat o to, aby byl seznam doplněn,\" řekl včera Vlastimil Karlík, předseda sdružení Arnika. Ekologická hnutí přitom vypracovala vlastní návrh oblastí Natura.
Mojmír Vlašín z organizace Veronica uvedl, že by kvůli ochraně rysů či medvědů mělo být rozšířeno území Natura u hranic se Slovenskem. Rozsáhlejší ochranu by si podle Vlašína zasloužily i Třeboňské rybníky a další oblasti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů