Čtvrtek, 18. dubna 2024

Moderní dům žere odpadky

Moderní dům žere odpadky
A vynes koš! Věta z které mnohému běhá hráz po zádech. A víte, že by mohla brzy upadnout v zapomění? Moderní domácnost by totiž měla dokázat většinu odpadů, které vyprodukuje, i sama zpracovat. Ekologicky a ekonomicky. Výhodu mají majitelé domů nebo ti, kdo se pro jeho stavbu teprve rozhodují. \"Moderní dům je vlastně taková dobře fungující recyklační jednotka. Co nahoře zmizí jako bezcenná masa v odpadech, dole vychází jako cenná surovina,\"říká odborník na životní prostředí Petr Urban. Vše podle něj začíná již tříděním odpadků. Tuto možnost mají i lidé, kteří bydlí v domech, kde se vše vynáší do jedné popelnice. \"A to je právě ta chyba. Máme sice kontejnery na plast, papír či sklo, ale nikdo a nic nás důsledně nenutí domácí odpad třídit. Pamatuji si, že jsem byl před mnoha lety v šoku, když jsem ve Švýcarsku viděl, jak ho rozdělují - na jednu hromádku umělohmotný kelímek od jogurtu, hliníkové víčko na druhou. Předpisy Evropské unie ale i u nás každého po čase donutí již doma důsledně třídit odpadky,\"tvrdí Urban. Každá hospodyňka ví, kolik zbytků zůstane třeba po přípravě jednoho oběda pro čtyřčlennou rodinu. Bramborové slupky, skořápky od vajíček, kosti z kuřete, filtr s kávou z kávovaru nebo papírové pytlíky třeba od mouky. Dobré jídlo se musí i zapít. A protože se u nás ročně vypije přes miliarda nápojů v tak zvaných pet láhvích, rázem přibudou i tyto plastové ozdoby našich domácností.

Amerika zná drtič 80 let

Drtiče odpadů se pomalu zabydlují i v našich domácnostech. Podle Petra Urbana se první objevily ve Spojených státech v třicátých letech minulého století. O padesát let později je využívalo již padesát procent místních domácností. Pro instalaci drtiče pod dřezem je třeba pouze přívod studené vody a elektrická zásuvka. Jak funguje? Provoz je velmi jednoduchý a bezpečný. Odstraní se dřezová zátka, pustí se studená voda tak, aby tekla středním proudem, a zapne se spínač drtiče. Zbytky se poté vhazují přímo do drtiče. Kovový rotující prstenec je pošle po rozmělnění dál. Když je tento proces ukončen - poznat je to jednoduché, neboť se změní zvuk vycházející z drtiče - musí se nechat voda ještě téct. Předejde se tak nežádoucímu usazování biologického materiálu. \"Odpůrci drtičů tvdí, že se jeho pořízením zvýší spotřeba vody i elektrické energie. To je samozřejmě nesmysl,\"upozorňuje Urban. \"Drtič spotřebuje asi pět a půl litru vody a 0,050 kWh elektrické energie denně. A porovnejte to s tím, kolik jeden člověk denně spláchne do záchodu vody - přes padesát litrů. Navíc se tak odstraní zbytky, které tak chutnají nejrůznějším hlodavcům a dokonce se čistí odpadní trubky. Úlomky drobných kostí zbrušují usazeniny,\" Podle něj je nejlepší pokud organický odpad neodteče přímo do veřejné kanalizační sítě, ale u rodinného domu s ním majitel \"nakrmí\"domácí čistírnu odpadních vod. Dobrým řešením je také jezírko na zahradě. \"Kdo si dá práci a předem si promyslí odpověď na nerudovskou otázku - Kam s ním? - může si lehce spočítat, že se investice do způsobu, jak se zbavovat odpadu, brzy vrátí. Popelnice není třeba tak často vyvážet, k zalévání zahrady nebo na splachování záchodu se dá použít již jednou zaplacená voda, na jaře a na podzim se dá topit odřezky ze zahrady a papírem, kterého se v každé domácnosti najde víc jak dost,\"vypočítává na závěr Petr Urban.

Kam s nimi?
. Pet láhve do popelnice. Nejlépe do kontejneru s nápisem plast. Aby v domácnosti zbytečně nepřekážely, přišly výrobci s ručními lisy, které dokáží původní láhev stlačit až na pětinu původní velikosti.
. Papír je nejlepší spálit. Výhřevné krby či krbová kamna si jako zdroj tepla v mezisezóně pořizují lidé nejen na chaty a chalupy.
. Biologický odpad zpracuje drtič potravinových odpadků umístěný pod dřezem. Víc jak třetina odpadu z domácností je organického původu a může být zlikvidováno v drtičích.

Co s objemným odpadem
Přestala vám fungovat televize, chcete se zbavit rozbité postele nebo přebytečné trávy či stavebí sutě po stavbě nové garáže? Co dělat, když pálit na zahradě nic nesmíte, do kamen se pelest nevejde, skládku v lese zrušili a obecní úřad přistaví kontejner na objemný odpad až za měsíc? Stačí zamířit do nejbližšího zařízení s označením sběrný dvůr. Najdete ho v každém větším městě, Praha jich má hned několik. Ukládat odpad zde mohou zdrama pouze soukromé osoby. Informace a adres najdete na internetu po zadání hesla sběrný dvůr do některého z vyhledávačů.

SBĚRNÉ DVORY BEROU:
. objemný odpad (nábytek, zařízení domácnosti)
. bioodpad, elektrošrot
. stavební, kovový a dřevěný odpad
. papír, sklo, plasty,
. nebezpečný odpad včetně lednic, televizprů, pneumatik.
Zdroj:Střední Čechy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů