Čtvrtek, 18. dubna 2024

Špičák ukrývá tajemné krasové podzemí

Špičák ukrývá tajemné krasové podzemí
Projíždíme- li vlakem či po silnici z města Jeseníku do Mikulovic, naši pozornost u obce Písečná nepochybně upoutá osamělé návrší, které jako by sestoupilo z nedalekých svahů Rychlebských hor. Nese přiléhavé pojmenování Špičák ( nebo Velký Špičák) a z Písečné k němu dojedeme odbočkou ze silnice na Supíkovice.
Hlavní zajímavostí kopce Špičáku, vystupujícího do nadmořské výšky 482 metrů, je pozoruhodný mramorový kras, jehož součástí je i veřejnosti přístupná Jeskyně na Špičáku. Ve srovnání s mnohými moravskými jeskyněmi sice patří k poněkud opomíjenému a také snad méně atraktivnímu podzemí, přesto je v ledasčem unikátní.
První písemné zmínky o ní pocházejí už ze 30. let patnáctého století, což je vůbec nejstarší záznam o jeskyních v České republice. Dříve byla považována za útočiště zlatokopů či opuštěnou rudní štolu, jde však o přirozenou soustavu krasových chodeb a síní. Pro zdejší jeskynní chodby je typický srdcovitý profil, což mají zřejmě na svědomí rozpouštěcí účinky vody kdysi stagnující v podzemních prostorách. Zdejší podzemní labyrint je proto velice působivý, i když krápníková výzdoba tu vzala za své už v dávné minulosti. K přednostem jeskyně patří i skutečnost, že je bezbariérová, tedy dostupná vozíčkářům.
Hodnotný je také vlastní vrch Špičák, spolu s krasovým podzemím chráněný v národní přírodní památce. Přes kopec přechází vápencový hřeben, členěný do bizarního skalního města lemovaného porostem dřevin, včetně jalovce a tisu. Z ochranářských důvodů však tato partie není přístupná.
Rozsáhlejšími výchozy krystalických vápenců ( mramorů) se vyznačuje blízké okolí sousední obce Supíkovice. Tam však jde o umělé odkryvy - stěny nynějších i dávno opuštěných lomů. Lámání a zpracování mramoru zde má dlouhou tradici, a koncem 19. století byla v Supíkovicích dokonce otevřena kamenicko- sochařská škola. Obci se proto také říkalo \" Slezská Carrara\".

informace na cestu

Přístup: Vlakem ze stanice Písečná na železniční trati č. 292 Jeseník- Mikulovice. Autem z Jeseníku nebo Zlatých Hor do Písečné a odbočkou směr Supíkovice, parkoviště před Jeskyní na Špičáku.

Občerstvení a ubytování: Ubytování a cestovní služby AB Jeseník ( telefon: 645 412 404), Zlaté Hory - hotel Aurum ( 584 425 827), hotel Minerál ( 584 425 643), penzion Rejvíz ( 584 413 091).

Zajímavá místa v okolí: Jeseník - zámek na místě gotického vodního hradu ( muzeum), Priessnitzovy léčebné lázně, Zlatý chlum s rozhlednou, Rejvíz - národní přírodní rezervace s Mechovými jezírky.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů