Čtvrtek, 25. dubna 2024

Účastníci CzechTeku uklízeli odpad po technoparty

Účastníci CzechTeku uklízeli odpad po technoparty
Část účastníků nepovolené české technoparty CzechTek, kterou v úterý na Tachovsku ukončily policejní zásahové jednotky, se v noci na dnešek přesunula na západní Slovensko. Čtyři stal milovníků techna si vybralo chráněnou oblast Záhoří. Policie proti nim chce zakročit. Několik desítek příznivců techna se vrátilo na louku u Boněcova na Tachovsku. Tentokrát nepřijeli za hudbou, ale uklízet odpadky, které po patnácti ticících technařů na louce zůstaly.

 Tohle je underground, ne diskotéka
 CzechTek skončil, spory pokračují
 Policie rozehnala CzechTek

\"V noci na dnešek se na Slovensko přesunuli někteří účastníci technoparty, kterou v ČR policie zrušila. Momentálně se nacházejí na území okresu Senica v chráněné krajinné oblasti Záhoří,\" popsal situaci trnavský policejní mluvčí Martin Korch. Podle Korcha se na místo mezi obcemi Lakšárska Nová Ves a Borský Mikuláš pokoušejí dostat další lidé, policie ale uzavřela okolní silnice a snaží se jim zabránit v cestě.

Přijíždějí další milovníci techna
\"Porušují zákon o ochraně přírody tím, že vstoupili vozidly do lesa a jsou na území chráněné krajinné oblasti, kde takové akce nejsou dovoleny,\" vysvětlil mluvčí. Akce podle něj navíc nebyla ohlášena, a proto ji policie považuje za nepovolenou. Policisté vyzývají účastníky technoparty, aby zmíněný prostor opustili do dvou hodin. \"Pokud se tak nestane, budeme muset zakročit,\" dodal. Podle Korcha ale zatím na místě k žádným výtržnostem nedochází.

Na louku u Boněnova na Tachovsku, kde se konala původní technoparty, přijela asi stovka lidí, kteří louku uklízejí. Najali si několik nákladních aut.  \"Slibovali jsme, že jakmile to bude možné a situace se uklidní, louku u Boněnova uklidíme. Během dneška se nám to už skoro podařilo, ale úklid okolního lesa bude trvat ještě o něco déle. Policie všechny účastníky úklidové akce kontrolovala a zjišťovala, kdo je najal,\" vysvětlil situaci jeden z účastníků akce, který se představil jako Hanzs.

Na louku dorazily také tři desítky policistů. \"Zaměřili jsme se pouze na kontrolu totožnosti přítomných, která probíhala bez problémů. K žádnému incidentu nedošlo a louku potom policisté opustili,\" vysvětlil práci policie mluvčí Jiří Soukup. Nájemce louky, soukromý zemědělec Libor Lúdik připustil, že účastníci technoparty louku opravdu během soboty uklidí. \"Já tam ale nepojedu dříve než v pondělí. Teď na to prostě ještě nemám sílu. Úklidu odpadků z louky ale rozhodně bránit nebudu,\" řekl Lúdik.

K úklidu louky vyzvali organizátoři technoparty dobrovolníky na internetové adrese http://czechtek.freetekno.org/. Asi stovka lidí výzvu vyslyšela a na louku dorazila dnes ráno. Stejně jako v průběhu technoparty ale nelze zjistit, kdo vlastně za pořádáním
úklidové akce stojí.

Škoda je milion korun
Úklid louky podle internetu organizátoři i účastníci akce od začátku považovali za samozřejmost, které budou věnovat několik posledních dnů akce. Kvůli policejnímu zásahu prý ale nemohli louky uklidit, jako to udělali v minulých letech.

Mnozí lidé, které v úterý policie donutila louky opustit, se už krátce před odjezdem pokoušeli část odpadků posbírat a dávali je do igelitových pytlů. Někteří účastníci se také spojili s Lúdikem, který si pozemky pronajímá, a chtěli se s ním na úklidu domluvit. Lúdik s nimi odmítl vyjednávat a požadoval, aby louky hlavně opustili. Škody na ekologické pastvině odhaduje na milion korun.

Lúdik podal na organizátory akce a policii trestní oznámení. Domnívá se, že policie měla proti nepovolené technoparty zasáhnout dříve. Policie již jednoho údajného organizátora CzechTeku zadržela. Na případ uvalila informační embargo.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů