Pátek, 29. března 2024

Černých skládek neustále přibývá

Černých skládek neustále přibývá
VSETÍN - Dvojnásobně vzrostl oproti loňskému roku ve Vsetíně počet černých skládek, jejichž likvidaci musí radnice uhradit ze svého rozpočtu. Letos již zaplatila bezmála dvě stě tisíc korun, nemalá finanční částka navíc chybí při financování důležitých projektů. Špatné zkušenosti s občany, kteří odkládají nepotřebné věci, kdekoliv je napadne, však nemají jen vsetínské úřady a technické služby. Černé skládky trápí i představitele dalších valašských měst a obcí.

Vloni stála likvidace černých skládek vsetínskou radnici přibližně šest set tisíc korun. Letos se částka šplhá k hranici dvou set tisíc korun. \" Vloni naši strážníci zjistili šedesát šest případů neoprávněně založených skládek nebo odpadů mimo stanovená místa, v letošním roce k dnešnímu dni to bylo již šedesát případů,\" informoval o neukázněnosti Vsetíňanů velitel městských strážníků Zdeněk Kamelander. Strážníci skládku zdokumentují a provedou místní šetření. Pokud zjistí původce skládky, trvají strážníci na jejím odstranění. Potom putuje případ na odbor životního prostředí městského úřadu ke správnímu řízení, kde pachateli protiprávního jednání hrozí pokuta až dvě stě tisíc korun.
Skládky, jejichž původce se nepodaří zjistit, jsou likvidovány prostřednictvím technických služeb na náklady radnice. Podle pracovníka odboru životního prostředí Vratislava Mareše nejvíce černých skládek vzniká v lokalitách, kde bydlí nepřizpůsobiví občané. Například na Poschlé, v okolí pavlačového domu u polikliniky či u Domu hrůzy na Jiráskově ulici.
\" Černou skládku jsme však zaznamenali také například u garáží v Luhu, v Jasenicích u Osanu, ale také na Ohradě u studánky Sklářů přímo u cedule zakazující odkládání odpadků,\" uvedl Mareš. Ve Valašském Meziříčí registrují měsíčně založení v průměru jedné až tří černých skládek, přesto podle mluvčího radnice nepředstavují zásadní problém. Měsíčně tak meziříčská radnice vydá na likvidaci černých skládek do deseti tisíc korun.
\" Likvidaci černých skládek si město objedává u technických služeb, které nám vystaví fakturu,\" informoval mluvčí Josef Beneš. \" Množství malých černých skládek, jako jsou jednotlivé kusy nábytku, pohozené televizory a podobně, likvidují technické služby průběžně bez předchozí objednávky,\" uvedl dále Beneš s tím, že jediná větší černá skládka se na území města nachází v lokalitě Potůčky. Jelikož je ale na soukromém pozemku, město možnosti jejího odstranění zatím hledá.
I když to tak na první pohled nevypadá, černé skládky jsou problémem nejen měst, které hyzdí, ale nás všech. Za jejich likvidaci totiž platíme prostřednictvím poplatků za likvidaci komunálního odpadu. \" Čím více budeme využívat možností recyklace a ukládání odpadu do sběrného dvora, tím nižší budou náklady města a v konečném důsledku i nižší poplatky. Žádám tedy občany o zodpovědnost a pomoc při likvidaci těchto nelegálních skládek,\" řekl místostarosta Jaromír Kudlík. Problém černých skládek však podle některých občanů dotázaných v naší minianketě není jen vyjádřením vztahu k životnímu prostředí, ale v některých případech i omezené možnosti dopravit nepotřebný materiál či věci na skládku nebo do sběrného dvora.
\" Vím, že sběr velkoobjemového odpadu probíhá vždy zjara. Ale pro někoho to může být málo. V panelovém domě není tolik prostoru na skladování nepotřebných věcí a auto na odvoz mnozí nemají,\" uvedl jeden z dotázaných Vsetíňanů.

KAREL ČÁSLAVA
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů