Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Neznámá ropná látka znečistila v sobotu večer šest kilometrů řeky Svratka na Brněnsku. Skvrny na vodě ve Vojkovicích pod mostem nahlásil hasičům jeden místních obyvatel. \"Na místo vyjelo šest hasičských jednotek a vytvořilo dvě norné stěny - u Židlochovic a Nosislavi,\" oznámil včera mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Zdroj znečištění hasiči včera neznali. Na řece zasahovalo přes dvě desítky hasičů, kteří velmi hustou látku vybírali z hladiny. I přes problémy s velmi nízkou hladinou řeky vybrali tři plné sudy nečistot.

V Pardubicích schválili výstavbu obří kompostárny městské zeleně. Vybudování zařízení přijde na více než 15 milionů korun, přičemž město již získalo dotaci 6 mil. Kč ze Státního fondu životního prostředí. První městská kompostárna bude stát vedle pozemku bývalé skládky v Dražkovicích. Zelený odpad tam bude ukládat město i pardubičtí zahrádkáři, kteří jej zatím vozí do sběrných dvorů. Většina ale bude pocházet z údržby veřejných zelených ploch. Tím se značně sníží náklady na likvidaci organického odpadu. Městská organizace díky kompostárně nejenže ušetří za likvidaci odpadu, ale kvalitní zem bude využívat i při údržbě městské zeleně. Počítá i s prodejem kompostu.

MZE CHCE REGULAČNÍ ÚŘAD PRO VODOVODY A KANALIZACE
Ministerstvo zemědělství zvažuje zřízení dalšího regulačního úřadu, který by dohlížel nad vodovody a kanalizacemi. Ty dosud na rozdíl od jiných síťových odvětví, jako jsou telekomunikace či energetika, nemají vlastní regulační orgán. Oficiálním posláním regulátora, jehož název by zřejmě zněl Regulační institut vodovodů a kanalizací, by bylo pomáhat obcím zkvalitnit hospodaření s vodou. Vše je zatím ve stádiu příprav. Zřízení regulačního úřadu má být zapracováno do novely zákona o vodovodech a kanalizacích. Úřad by měl vyřešit i situaci, která vznikne v příštím roce po zániku Fondu národního majetku, jenž vlastní zlaté akcie ve 28 vodárenských firmách. Akcie by měl převzít právě nový regulátor.

Milovice - Ještě desítky milionů korun schlamstne bývalý vojenský prostor Mladá, než bude ekologicky vyčištěn po působení sovětské armády. Podle ministerstva životního prostředí jsou podzemní vody a zemina v některých lokalitách stále kontaminovány ropnými látkami a chlorovanými uhlovodíky. V bývalém vojenském táboře a na letišti Boží Dar mají sanační opatření trvat až do roku 2007, v letošním roce počítá ministerstvo jen na tyto dvě lokality s částkou přesahující 13 milionu korun. \"Ohroženy byly zdroje podzemní vody pro hromadné zásobování obyvatel,\" uvedl odbor ekologických škod ministerstva životního prostředí. V případě milovického letiště musely být podle resortu některé studny už v minulosti vyřazeny z užívání. Další území, která si kvůli ekologickým rizikům žádají čerpání podzemní vody, jsou Luštěnice a les u Všejan. V prvním případě počítá ministerstvo s ukončením sanace letos, v druhém případě v roce 2006. Po bezmála devadesáti letech existence vojenského prostoru nezůstala v Mladé jen ekologická zátěž, ale také munice. Pyrotechnická asanace začala v roce 1993 a skončila o osm let později. Stála více než 160 milionů korun.

Jihlava Ohlášený a později zase odvolaný sběr tříděných nápojových kartonů nakonec přece jenom v Jihlavě začne. Jeho zavedení naplánoval magistrát na září tohoto roku a spojil s ním také soutěž pro školáky. Na stávajících žlutých kontejnerech pro separované plasty pouze přibude k nápisu PET ještě jedna nálepka, takže občané nebudou nuceni chodit nikam, kam ještě neznají cestu. Sběr se týká všech druhů krabic od nápojů, ať již mají vnitřní fólie plastové, nebo kovové. Každá domácnost v krajském městě dostane do své poštovní schránky informační leták s návodem na správné třídění nápojových kartonů a školáci se mohou těšit na soutěžní test i příručku, jež je seznámí s městským odpadovým hospodařením. Odborné zázemí akce zajistí magistrátní odbor životního prostředí a o úhradu nákladů se postará ekologický fond disponující momentálně částkou více než čtyři miliony korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů