Sobota, 20. dubna 2024

Tři velké lesní požáry na Liberecku

Tři velké lesní požáry na Liberecku

Tři velké lesní požáry vypukly dnes v Libereckém kraji. Dva z nich hasiči ještě po 19:00 stále likvidovali. U Obroku a Radče na Českolipsku s plameny bojovalo celkem 25 sborů. Třetí oheň zasáhl les u Kacanov na Semilsku. Čtyři jednotky ho uhasily kolem 18:00. Jedna z nich spáleniště zůstala hlídat

Na požáry u Obroku a Radče jsme nasadili většinu sborů, které na okrese máme,\" uvedl Pavel Kovalčík z Hasičského záchranného sboru v České Lípě. Hasiči museli k ohňům poskládat z hadic dlouhé vedení a mají problémy s tlakem vody.

U Obroku hoří jeden hektar lesa v těžko přístupné lokalitě s roklinami a skalami. Kromě profesionálních hasičů s požárem bojuje deset dobrovolných sborů. U Radče hasí plameny na dvou hektarech lesa 14 jednotek. Původně jich tam bylo devět, ale k ohni v podobně těžkém terénu jako u Obroku musely vyrazit posily. Na obou místech požár ničí především hrabanku a mlazinu. Zejména u Obroku se vyskytují vzácní živočichové a rostliny.

Příčinu, škodu a sílu požárů u Obroku a Radče Kovalčík zatím neznal. U Obroku v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko však hoří často. Podle lesníků i policistů tam lesy zapaluje zatím neznámý žhář. Na začátku června hasiči zlikvidovali u Obroku-Domašic oheň na téměř jednom a čtvrt hektaru lesa. Loni plameny u Obroku čtyřikrát zachvátily plochu větší než jeden hektar.

U Kacanov nedaleko Turnova hořel les o rozloze téměř jednoho hektaru v kopcovitém, obtížně schůdném terénu. Plameny šlehaly i z mladých stromků a hasiči je zastavili jen kousek od větších borovic. Na místě zasahovaly kromě profesionálních hasičů z Turnova rovněž tři dobrovolné sbory. \"V okolí chyběla voda, a tak jsme 30 krychlových metrů odčerpali z veřejného koupaliště v Kacanovech, jednoho z nejlépe udržovaných na Semilsku. Snad jsme mu neuškodili,\" uvedl operační důstojník semilských profesionálních hasičů.

U Obroku a Radče požáry vypukly těsně před polednem, v Kacanovech po 15:00. Na všech třech místech hasiči rychle zabránili jejich dalšímu rozšiřování. Na Českolipsku je podle Kovalčíka uhasí zřejmě nejdříve dnes v noci nebo až ve středu.
www.pozary.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů