Pátek, 29. března 2024

Záchranné práce za miliony byly zbytečné

Záchranné práce za miliony byly zbytečné
Děčínský Sněžník - Bývalý fluoritový důl pod Děčínským Sněžníkem drancují vandalové. Záchranné práce včetně zabezpečení vstupu do šachty už stály více než čtyři miliony korun. Přesto se do podzemí doslova probourávají další a další ničitelé.

\"Důlní dílo se po ukončení těžby stalo díky své geologické a technické unikátnosti přírodní památkou svěřenou do péče děčínské správy Labských pískovců. Dříve nás trápili hlavně zloději železa. V poslední době tam lezou vandalové nejhrubšího ražení,\"
rozčiloval se bývalý vedoucí dolu Alois Rittig, který má na starosti právě záchranné práce na štole číslo čtyři.
Nedávno vandalové poničili plechové výztuže a firmě, která tam pokračovala v zabezpečovacích pracích, ukradli elektrické nářadí. Škoda dosáhla minimálně dvou set tisíc. Případem se začali zabývat děčínští policisté, ale zatím bez valného výsledku. Pachatele vloupání se dopadnout nepodařilo.
Kromě ničení vybavenosti bývalé šachty se vstupní železobetonový krunýř, překrytý vrstvou zeminy a tvořící jakýsi bunkr, stává často překážkovou dráhou pro motorkáře.
\"Vůbec nerespektují, že jde o součást chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a že tam nemají co dělat,\" dodal Rittig.
Do míst v rámci svých kontrol zajíždí i strážníci městské policie z Jílového.
\"Mají to určeno ve vymezených povinnostech během služby. Je ale opravdu obtížné někoho chytit. Na terénních motocyklech vandalové ujedou,\"
poznamenal jílovský místostarosta Václav Zibner.
Jsou i lidé, které ke vstupu do podzemí láká vidina dobrodružství nebo se tam dobývají takzvaní kamínkáři.
\"Představa, že tam naleznou nějaké mineralogické unikáty je ovšem holý nesmysl. Spíš tam riskují životy,\" dodal Alois Rittig.
Zdroj:Ústecký kraj
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů