Středa, 24. dubna 2024

Na konci léta choďte na upravená koupaliště

Na konci léta choďte na upravená koupaliště
Zda se ve vodě budou množit vodní mikroorganismy, záleží mimo jiné na teplotě. Je-li vysoká, planktonu se daří a rychleji se množí. Ve stojatých vodách nebo v místech, kde je jen malý odtok a přítok, je ho zpravidla více. Proudící říčky a potoky jsou pak na plankton chudší.
Součástí planktonu jsou sinice i řasy, které se mohou hromadit, stoupat na hladinu a tvořit takzvaný vodní květ sinic. Proto je často slyšet větu \"voda kvete\". Vodní květy sinic se vyskytují většinou koncem léta, v srpnu a začátkem září, kdy jsou vodní zdroje nejteplejší. Jenže kvůli změně klimatických podmínek se mohou vyskytovat již v červnu, pokud je velmi teplo.
Těmto přirozeným vodním biologickým procesům nelze zabránit. Proto lékaři doporučují, aby lidé na konci léta chodili raději na koupaliště s upravenou vodou. Koupání v \"kvetoucích\" nádržích se nevyplatí riskovat.
Jak ale poznat, ve které vodní nádrži či rybníce je možné se koupat bez zdravotních rizik? Lidé, kteří se rozhodnou zaplavat si ve volné přírodě mimo oficiální koupaliště, by si měli již při pohledu na vodu všimnout několika podstatných detailů: zda nejsou na vodní hladině olejové skvrny a voda nezapáchá, jestli není na dně vrstva bahna, zda nemá voda nepřirozenou barvu a není zakalená.
Všechny tyto známky svědčí o silném znečištění vodního zdroje a není radno do takové vody vstupovat. Vyplatí se prohlédnout i okolí vody, zda do ní nevtékají podezřelé přítoky nejasného původu. Nejzávažnějším faktorem ohrožujícím zdraví při koupání ve znečištěné vodě je přítomnost sinic a řas, které mohou vyvolat alergické reakce.
Nebezpečnější jsou sinice, které kromě alergických reakcí, projevujících se vyrážkou, zarudlýma očima, či rýmou, mohou způsobovat i závažnější reakce. Hrozí lehké akutní otravy, protože sinice produkují různé toxiny, dále také střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy a postižení jater. Čím déle v takové vodě jste, tím většímu riziku se vystavujete. Ohroženy jsou hlavně děti, které si během koupání nechtěně vody \"loknou\".
Zda voda neobsahuje sinice nebo řasy, lze zjistit velmi jednoduše - stačí do použité průhledné plastové lahve nabrat vodu a v klidu ji nechat stát po dobu nejméně dvaceti minut. Pokud zůstane zakalena nebo zákal klesá ke dnu, jde s největší pravděpodobností o přítomnost řas. Utvoří-li se ale na hladině zelený kroužek z drobných krupiček, potvrzuje to přítomnost sinic.
Co hrozí lidem, kteří vlezou do neznámé vodní nádrže? Pokud se vykoupají v přírodním vodním zdroji, v němž sinice netvoří vodní květ, nehrozí po jednom vykoupání žádné zdravotní nebezpečí. U alergiků se však mohou objevit reakce přecitlivělosti. Jak již ale bylo řečeno, riziko se zvyšuje s dobou, kterou ve vodě lidé stráví. Je proto třeba se po takové koupeli na divoko co nejrychleji umýt čistou pitnou vodou.
Informace o místech, která jsou ke koupání vhodná, je možné zjistit předem. O příslušné oblasti mají zprávy k dispozici okresní či městské hygienické stanice, které sledují kvalitu vody, a lze se u nich telefonicky dotázat. Informačním zdrojem je také internet, hledat můžete na stránkách věnovaných počasí nebo vodním tokům a na stránkách hygienických stanic. V každém případě je také dobré respektovat výstražné tabule se zákazem koupání, i když se zdá vodní nádrž ke koupání \"přímo ideální\".
[*]
Odborná spolupráce: MUDr. Vilma Benešová, ústavní hygienik Nemocnice Na Homolce
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů