Středa, 24. dubna 2024

O povolenkách na emise až v září

O povolenkách na emise až v září
PRAHA - Ministerstvo životního prostředí hodlá rozhodnout do konce srpna o připomínkách průmyslových svazů k plánu rozdělení povolenek na vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Povolenky dostanou všechny velké podniky v EU, aby s nimi od 1. ledna mohly obchodovat, a podílet se tak na snižování emisí. Návrh měla dostat Evropská komise už na jaře. Česko je jednou z posledních zemí pětadvacítky, které národní plán Bruselu nepředložily.
\"Začátkem září bychom plán chtěli předložit vládě,\" řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.
Zpoždění částečně zavinila vládní krize, větší podíl na nedodržení termínu má velký počet výhrad podniků. Množství povolenek žádá navýšit Svaz průmyslu a dopravy. Největší výhrady mají energetici. Připomínky stále vznášejí i huťaři a cementáři. Ministerstvo původně navrhovalo rozdělit mezi konkrétní znečišťovatele povolenky na 91,6 miliónu tun oxidu uhličitého. Svaz, stejně jako ministerstvo průmyslu a obchodu, ale prosazuje rozdělení 110 miliónů tun.
S návrhem ministerstva nejsou spokojeny ani ekologické organizace. Požadují naopak nižší počet povolenek, než ministerstvo navrhuje.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů