Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové projeli Teplicemi

Ekologové projeli Teplicemi
Teplice - Zvonění zvonků, skandovaný popěvek. Tak dorazili v úterý v pět hodin odpoledne na Zámecké náměstí v Teplicích účastníci české etapy Tour de Natur. Někteří vezli za svými koly transparenty, jiní svoje děti ve speciálních vozíčcích. Z Drážďan jich přes Cínovec a Dubí přijelo celkem sto čtyři.
Tour de Natur pořádá durynský cyklistický svaz a daší německé ekologické organizace. Účastníci akce letos poprvé zamířili na české silnice.

\"Je to kvůli rozšíření Evropské unie. Byli bychom rádi, kdyby existoval celoevropský koncept ochrany přírody, kde by byl co nejmenší počet dálnic,\" uvedl tiskový mluvčí aktivistů Klaus Schotte. Dodal, že podobné akce v Německu pořádají už čtrnáct let.

\"Proč se Tour de Natur zúčastňuji? Protože mi tahle krajina leží na srdci. Od roku 1989 se změnila spousta věcí v politice a také se zničilo hodně hodnot v oblasti přírody,\"
odpověděl na otázku jeden z německý cyklistů, sedmatřicetiletý Malter Elath.
Němečtí aktivisté zahráli na teplickém náměstí na akustické nástroje a rozdávali kolemjdoucím dvoujazyčné propagační materiály. V nich se mohli Tepličané dočíst, že o stavbě dalších dálnic by neměli rozhodovat \"lidé ve skleníku\", jak aktivisté označují automobilisty.

\"Nákladní doprava by se ve větší míře měla přenést na železnici, obzvláště nebezpečné náklady. Byli bychom rádi, kdyby se tu neopakovaly chyby, kterých se dopustilo spolkové vedení ve východních zemích Německa, kde se prostavěly peníze na dálnice, ale nevznikla žádná nová pracovní místa,\"
řekl Schotte.
Cyklisti ujedou v 15 etapách několik stovek kilometrů. Jejich cesta začala v německém Kulmbachu. Z Dubí, kde včera nocovali, vyrazili do Ústí nad Labem. Zastaví se v Litoměřicích, v Mělníku a skončí v Praze. Prohlédnou si stavbu dálnice D8 a v Litoměřicích chtějí navštívit prázdné prostory bývalého přepravního systému Ro-La.

\"Chtějí poukázat na to, že Ro-La by měla jedit dál,\"
vysvětlil Jindřich Pech z dubského sdružení Krušnohorský Koprník, které poslední etapy Tour de Natur organizačně zajišťuje.
Zajímavé je, že právě na stavbě dálnice D8 se členové Koprníku, kteří prosazují její rychlou dostavbu, se svými německými kolegy neshodnou. Klaus Schotter v tom ale nevidí žádný problém.
\"Pokud už dálnice stojí, měl by po ní jezdit hlavně těžký náklad. Důležité je, aby se kolem nestavěly další silnice.\"

Českých vozovek si zatím němečtí akvisté ještě moc neužili. Doufají, že je po cestě čekají cyklistické stezky, kde si ověří, jak to v Čechách vypadá s podmínkami pro cyklistiku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů