Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

BRUSEL HROZÍ SANKCEMI ZA NEOTEVŘENÍ TRHU S ENERGIEMI
Před pěti lety se evropské energetické koncerny předháněly v reklamních kampaních a nabízely levný proud. Nyní bruselští úředníci některým zemím EU hrozí sankcemi, pokud se trh neotevře konkurenci. Brusel kritizuje například francouzské státní energetické podniky EDF a GDF a žádá jejich privatizaci. Jak uvádí studie EU, právě slabá konkurence mezi eneretickými koncerny přináší vysoké ceny elektřiny. Nejdražší energii pro domácnosti má Německo spolu s Itálií, v Německu se také ceny pro velkoodběratele pohybují v horní třetině zemí EU. Naopak tam, kde došlo k úplné liberalizaci, jako například v Británii, jsou ceny nízké.

NÁJEMCE LOUKY PO CZECHTEKU ZAČNE UKLÍZET ODPADKY
Nájemce luk u Boněnova na Tachovsku, kde se na přelomu července a srpna konala nepovolená technoparty CzechTek, začne louku sám uklízet. Poté, co akce ukončila 3. srpna policie a přinutila účastníky k odchodu, se někteří lidé minulý víkend vrátili a začali uklízet. Část luk je sice vyčištěná, zůstávají zde ale stále hromady odpadků, často posbíraných do velkých igelitových pytlů. Mnoho již posbíraných, ale neodvezených odpadků vítr opět rozfoukává po louce.  Přivezou mi kontejnery a začneme to pomalu uklízet, mohu na to dát tři lidi, víc jich nemám, řekl nájemce louky, soukromý zemědělec Libor Lúdik. Stále čeká na výsledky posudku, který vypracovává soudní znalec. Zemědělec má podle svých slov největší strach z ekologických škod, které mohly na pozemku vzniknout.

BRITŠTÍ VĚDCI DOSTALI SOUHLAS S KLONOVÁNÍM LIDSKÝCH EMBRYÍ
Britský vládní úřad pro dohled nad záležitostmi bioetiky HFEA oznámil, že dal poprvé souhlas, aby vědecký tým přistoupil ke klonování lidských embryí k terapeutickým výzkumům. Jde o vůbec první povolení tohoto druhu v Evropě. HFEA již v červnu sdělil, že posoudí žádost, kterou předložila Stem Cell Group (SCG) vedená profesorem Miodragem Stojkovicem. SCG pracuje v rámci Ústavu lidské genetiky univerzity v severoanglickém Newcastlu. Svolení HFEA opravňuje SCG vytvářet lidská embrya jako zdroj kmenových buněk k léčbě některých chorob, například cukrovky. SCG použije stejnou techniku, kterou v roce 1997 uplatnili vědci při klonování slavné ovce Dolly.

Česká Lípa - Povodí Ohře se nyní zaměřuje na nutné práce spojené s údržbou vodních toků na Českolipsku.
\"Ve Skalici se nyní dokončuje rekonstrukce koryta potoka Šporka a Okrouhlického potoka. Mimo to je v závěrečné fázi i podobná akce v Mařenicích,\" uvedl včera Českolipskému deníku vedoucí pracovník Povodí Ohře v České Lípě Vladimír Svatoň. Jak dále dodal, před zahájením jsou další podobné stavební úpravy koryt a zpevňování břehů. \"Jedná se například o opravu tělesa hráze na vodním díle Naděje u Cvikova, rekonstrukce na potoce Svitávka v Mařenicich u tamní restaurace, oprava Boberského potoka ve Cvikově atd.,\" řekl Vladimír Svatoň. Projekčně se připravuje na příští rok větší akce, která se týká potoka v Kamenickém Šenově. \"Co se týče tolik diskutovaných úprav břehů podél toku Ploučnice, tak vše má na stole nyní odbor životního prostředí Městského úřadu v České Lípě a o tom, zda se budou provádět protipovodňová opatření na toku řeky není zatím ještě rozhodnuto. Proti údajnému zásahu do ekosystému se totiž již před časem postavili ochránci přírody,\" podotkl V. Svatoň.

Aténské olympijské hry prý budou co se týče ekologie jedny z nejhorších v historii. Podle organizace Greenpeace organizátoři nesplnili to, co slibovali ve své kandidatuře - zohlednit při výstavbě sportovišť a přípravě her ochranu životního prostředí. \"Místo i jen malého kroku vpřed se Atény vydaly zpět. Co se týče jejich vlivu na životní prostředí, je to ostudné,\" prohlásil šéf řecké pobočky Greenpeace Nikos Charalambidis. \"Ve své kandidatuře v roce 1997 toho slíbili hodně a nesplnili nic,\" dodal s tím, že kdyby nebylo drobných zlepšení v hromadné dopravě, nedostaly by Atény od společnosti ani bod. Řecko před sedmi lety při volbách pořadatele olympijských her slíbilo zlepšit kvalitu ovzduší a vody, snížit množství odpadu a zkvalitnit jeho zpracování, zkvalitnit ochranu citlivých přírodních lokalit či vybudovat dopravní infrastrukturu. Vedle zprovoznění nové tramvajové linky a prodloužení trasy metra, což uleví dopravě v centru a pomůže omezit znečištění ovzduší ve městě, ale pořadatelé podle Charalambidise selhali. \"Pokud se tím Mezinárodní olympijský výbor, který tvrdí, že ekologie je po sportu a kultuře třetím hlavním pilířem her, nechce zabývat, měl by to říct. A můžeme s tímhle špatným vtipem skončit,\" řekl Charalambidis.

Nymbursko - Klíněnka jírovcová opět zrzaví koruny kaštanů a kalí potěšení z procházek kdysi košatými alejemi. Zásadní vliv na množství plodů - kaštanů - ale tento motýlek dovlečený v roce 1993 z Makedonie prý nemá. Například v Nymburce je napadení stromů nejvíc patrné v ulicích Velké Valy a Poděbradská, a také v lokalitě na Přístavě u Labe. Cesty a silnice tady lemují aleje stromů. \"Larvy klíněnky strom oslabí, ale nezahubí,\" říká Stanislav Svoboda z odboru životního prostředí lyské radnice. \"Suché spadané listí se pravidelně shrabuje a likviduje. Na jaře se stromy ošetřují i chemicky,\" přibližuje Svoboda boj se škůdcem. V tuto chvíli ale vidí jako mnohem větší zlo pro stromy v Lysé nad Labem silniční stres, sucho a houbové choroby. \"Tak 40 procent ku 10 u klíněnky,\" odhaduje. Mezi srpnem a zářím množství červíků na stromech kulminuje. To, že\"od konce července už hlavně podél Velkých Valů není na co koukat,\" trápí Blanku Fialovou z odboru ochrany přírody v Nymburce. Klíněnky podle ní dokáží v půdě přečkat zimu a nemají silného přirozeného nepřítele, takže jejich úplné zničení zatím není možné. Škůdce napadá hlavně nejrozšířenější z jírovců v Česku, jírovec maďal (známý také jako kaštan koňský), ale například jírovec červenokvětý je podle Svobody odolnější. Přenos choroby na jiný, příbuzný druh stromu přitom Svoboda ani Fialová nezaznamenali.

Nadlimitní výskyt polétavého prachu, to je sice zatím jediný problém ovzduší na jižní Moravě, ale také problém, který se už pomalu stává místním evergreenem. \"Zdrojem prachu jsou především částice odnášené větrem z polí a také částice z dieselových motorů,\"uvedl jihomoravský radní Jiří Tomek. Zvýšenou prašnost ale mohou mít na svědomí například i staré fasády domů, z nichž se odlupuje omítka. Leoš Zábrš z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně již dříve MF DNES uvedl, že pro zdraví člověka jsou obzvlášť nebezpečné prachové částice menší než deset mikrometrů. \"Člověk tyto částice vdechuje, přitom jsou na ně vázány organické látky a těžké kovy. Prach menší než dva a půl mikrometru dokonce dokáže do organismu prostupovat póry v kůži,\"uvedl Zábrš. Upozornil, že čím mají částice prachu menší rozměr, tím déle zůstávají ve vzduchu. Množství prachových částic lze snížit především na venkově, kde vznikají v důsledku působení větru. Jihomoravský radní Tomek uvedl, že je potřeba dokončit pozemkové úpravy a soustředit se na podporu členitosti krajiny. Různé větrolamy, remízky nebo hájky by měly ke zlepšení ovzduší pomoci. \"Složitější bude situace ve městech, kde koncentrace prachových částic souvisí především s automobilismem,\"poznamenal Jiří Tomek. Řešením by mohly být alternativní pohony, například na zemní plyn. \"Otázkou ale jsou náklady na takováto řešení,\"podotkl radní. Představitelé kraje chtějí především v otázkách znečištění ovzduší podporovat přípravu různých projektů. Pomoci jim v tom mohou peníze z Evropské unie. Vedoucí odboru životního prostředí na brněnském magistrátu Martin Vaněček před časem sdělil, že snižovat zdravotní rizika ve městě pomáhá kropení a čištění silnic a také výsadba zeleně. \"Kořeny rostlin zpevňují půdu,\"vysvětlil.

Brno (los) - Vysazování lesů, zmenšení polí a výsadba luk tak, aby velká voda měla v krajině co nejvíce překážek. To jsou některé návrhy Unie pro řeku Moravu. Předseda této neziskové organizace Jaroslav Ungerman patří mezi ty, kteří tvrdí, že v boji proti povodním má dostat hlavní slovo krajina.
Udělalo se na jihu Moravy v posledních letech něco pro zmírnění následků případných povodní?
Někde se obce začaly starat a tlačit, aby nebyly tak ohroženy. Často ale neochotně přistupovaly na ekologická doporučení. Ukázalo se, že řešení v Jihomoravském kraji je složité, proto se aktivita posunula na sever Moravy.
Máme důvod se bát, pokud přijde padesátiletá voda?
Samozřejmě že důvod k obavám tady je. Až na pár sídel, která byla ochráněna, velká část území ochranu nemá.
Můžete takové oblasti konkretizovat?
Zmínil bych Veselí, kde byla vystavěna jediná hráz. Hodonín také není dostatečně zabezpečený. Od Hodonína směrem na jih může velká voda zasáhnout několik obytných zón.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů