Pátek, 19. dubna 2024

Nová evropská direktiva k obalům

Nová evropská direktiva k obalům
Od února tohoto roku nabyla účinnosti směrnice 2004/12/CE, týkající se obalového odpadu, která novelizuje původní směrnici 94/62/EC (Directive on Packaging and Packaging Waste). Nová směrnice ukládá členským státům povinnost zajistit na svých územích využití a recyklaci obalového odpadu. Jelikož jsou nové požadavky poměrně náročné, bylo uděleno několik přechodných období. Řecko, Portugalsko a Irsko je mají do konce roku 2011, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Kypr a Litva do 2012, Malta do roku 2013, Polsko do 2014 a Lotyšsko do 2015.

Česká republika má vyjednáno přechodné období do roku 2012, kdy by měla dosáhnout hodnot využití, které jsou vesměs vyšší, než požaduje Evropská unie.

Novela klade důraz na to, aby opatření k zvýšení využití obalů v jednotlivých zemích nenarušila vnitřní obchod Unie. Materiálové značení obalů zůstává nadále dobrovolné, podobně jako v minulé směrnici.

Stejně jako česká novela se i ta evropská věnuje definici obalu. Obecné anglické slovo packaging může být interpretováno jako spotřebitelský obal, obalový prostředek (tj. výrobek, z něhož je obal spotřebitelský, přepravní nebo skupinový vyroben) a nebo samotný obal skupinový či přepravní. Vzhledem k poněkud vágní definici obalu je proto směrnice doplněna přílohou, která uvádí ilustrativní příklady jednotlivých obalů.

Novela nabyla účinnost 18. února 2004. Členské státy musejí do roka, tj. do 18. 2. 2005, upravit svou legislativu tak, aby byla se směrnicí v souladu.
Zdroj:Odpady
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů