Čtvrtek, 28. března 2024

Jak fúzovat bez nákladů navíc

Jak fúzovat bez nákladů navíc
Ekologická rizika podnikání poškozují pověst značky a dobré jméno firem.

Nezávislá výzkumná agentura TNS oslovila 105 velkých společností v Evropě a zkoumala, jak ekologické závazky ovlivňují úspěšnost jejich fúzí a akvizic. Mnohé přiznaly, že od obchodu dokonce odstoupily, pokud se obávaly, že by ekologická rizika mohla poškodit dobré jméno firmy. Připravované transakce se v mnoha odvětvích kvůli zjištěným závazkům přehodnocují či restrukturalizují. Třetina dotazovaných firem přesto byla po uskutečnění transakce zatížena zdravotními, bezpečnostními, sociálními a ekologickými závazky, a to znamenalo ve 42 procentech případů zvýšení jejich provozních nákladů, či dokonce přímé finanční závazky.

Pět set největších evropských společností agentura rozdělila do tří kategorií podle výše rizik. V té nejrizikovější je chemický a ocelářský průmysl, výroba elektřiny, ropa a plyn, ale i biotechnologie, stavebnictví, výroba automobilů a letectví. Před uskutečněním fúze či akvizice však jen třetina z nich dostatečně prověřuje riziko závazků, které by mohly mít dopad na pověst značky či firmy.

Rizikům lze přitom čelit právě v této fázi. Výsledky hloubkové prověrky zaměřené na životní prostředí by měly být integrovány do komerčních, právních a finančních posudků - mnohdy se přitom děje, že si firmy nechávají vypracovávat několik různě zaměřených posudků, které se svým věcným záběrem překrývají. Prověrky by se také neměly zaměřovat jen na ekologii, ale zahrnout rizika širší společenské odpovědnosti firmy, zejména dopadu na dobré jméno firmy.

Problémem vyhodnocování rizik společenských závazků během transakcí je ovšem to, že rozsah hloubkových prověrek není jednotný a může se stát, že dvě různé analýzy se při zaměření na stejný problém doberou různých výsledků. Nelze se proto divit, že některé firmy společenskou odpovědnost při hloubkových prověrkách neanalyzují vůbec.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů