Pátek, 26. dubna 2024

Lidé v práci zapomínají na ekologii

Lidé v práci zapomínají na ekologii
Aktuální průzkum pro společnost KPMG usvědčil účastníky z neuvědomělosti

Zatímco doma pravidelně recykluje odpad 80 % Britů, na pracovišti se chovají velmi neekologicky. Svůj aktivní přístup k recyklování v práci totiž potvrdilo pouze 32 % účastníků aktuálního průzkumu, vypracovaného pro poradenskou společnost KPMG UK.
V průzkumu, který byl koncem května realizován ve Velké Británii společností YouGov, odpovídalo 2013 dospělých. Vedle propastného rozdílu mezi ekologicky uvědomělým chováním doma a nešetrným vystupováním na pracovišti je zarážející další klíčové zjištění. Pouhá polovina zaměstnanců totiž byla svým zaměstnavatelem seznámena s iniciativami firmy v oblasti životního prostředí.

Česká republika a třídění odpadů

Jak si ve světle britského zjištění stojí Česká republika? Podle šetření společnosti Eko-Kom zabývající se organizováním systému třídění odpadu v našich podmínkách na tom nejsme o nic lépe, ale ani o moc hůře. V loňském roce se 82 % občanů vyjádřilo, že v místě svého bydliště ví o kontejnerech na třídění odpadu. Bohužel, pouze 62 % odpad skutečně třídí. Vzhledem k tomu, že lidé netřídí všechen odpad, je reálně vytříděno pouze 37 % využitelného domovního odpadu.
Dnes se tak u nás vytřídí na osobu okolo 30 kilogramů za rok, avšak Evropská unie nás zavazuje, abychom do roku 2008 dosáhli 40 kg. To znamená, že namísto současných 62 % občanů, kteří třídí odpad, bude muset třídit přes 85 % lidí. Podobně jako ve Velké Británii bude potřeba u zhruba 40 % občanů překonat výmluvy na nedostatek příležitostí typu \"kontejnery jsou příliš daleko\", \"nemám na to čas\", \"nemám na to místo\" nebo \"je to příliš složité\", což jsou nejčastější námitky Čechů, proč netřídí odpad.

Výtah, nebo žárovka?

Ekologické chování ale neznamená jen třídění odpadu. \"Vše je v rukou jednotlivce a jeho přístupu k práci. Například pouhou chůzí po schodech namísto použití výtahu lze ušetřit tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za 200 dní. Podobně jeden monitor zapnutý přes noc spotřebuje tolik energie, kolik by stačilo laserové tiskárně na vytisknutí knihy Vojna a mír,\" uvádí příklady ekologického přístupu na pracovišti Mike Kelly, ředitel podnikové sociální odpovědnosti KPMG UK.
KPMG Česká republika dbá například na možnost třídění odpadů na pracovišti a pro tento účel jsou po budově firemní centrály rozmístěny kontejnery určené ke třídění plastů, papíru a ostatního odpadu.

Další výsledky průzkumu

Výzkum, který byl načasován na Světový den životního prostředí připadající na 5. června, dále zjistil, že:
* 60 % lidí si myslí, že za péči o životní prostředí je zodpovědná vláda, 27 % dotázaných přisuzuje tuto úlohu jednotlivci a pouze sedm procent firmám.
* 38 % lidí se domnívá, že největší problém představuje samotné znečištění životního prostředí, následuje globální oteplování (26 %), plýtvání a skládky odpadů (24 %) a ochrana přírody (8 %).
* 40 % lidí, kteří se nechovají šetrně k životnímu prostředí, se vymlouvá na nedostatek informací a nedostatek příležitostí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů