Pátek, 19. dubna 2024

Cesta myslivců v letním vedru láká

Cesta myslivců v letním vedru láká
Hradec Králové - Hlavním posláním akciové společnosti Městské lesy je také starat se o rekreační zázemí obyvatel města.

Cesta myslivců už má vodu
Městské lesy pečují o dvanáct rybníků a nově vybudovanou retenční nádrž Cesta myslivců. Není bez zajímavosti, že jejich rybniční soustava je starší než v jižních Čechách, protože na Hradecku se rybníky zakládaly už v 16. století.
Před měsícem byla zkolaudována nová retenční nádrž Cesta myslivců. Má vodní plochu necelé dva hektary a jejím hlavním posláním je zadržo
vání vod a jejich vypouštění v době sucha. Náklady na její zřízení představovaly pět milionů korun a 80 procent stavebních prací bylo hrazeno ze státní dotace.

\"V těchto dnech se nádrž napouští vodou. Už to zjistili někteří občané, kteří se sem chodí koupat. Je tu zřejmě nejčistší voda v celém Hradci Králové. Postavili jsme zde informační tabuli, která představuje nádrž a uvádí, co se zde může dělat a co nikoli. Koupání zde zakázáno není,\" uvedl technolog Městských lesů Milan Zerzán.

Roudnička se odkládá
Městské lesy mají v plánu rekonstruovat několik dalších rybníků. Už na podzim se měl obnovy dočkat rybník Roudnička, který je ze dvou třetin zabahněn. Podle záměrů se mělo vytěžit 13 700 kubíků nánosů. Počítalo se se zvětšením vodní plochy, opravou hráze včetně zabezpečení přelivu pro posílení protipovodňové ochrany níže položeného území. Náklady na tuto akci mají činit 6,3 milionu korun a až osmdesát procent z této částky by mohlo být hrazeno ze státní dotace. Všechno ale bude jinak.

\"Změnily se podmínky žádostí o poskytnutí státní dotace, takže letos už se na nás asi nedostane a rekonstrukce rybníka Roudnička se zřejmě odsouvá na příští rok,\" upřesnil Milan Zerzán.

Na řadě další vodní nádrže
Už dva roky se připravuje rekonstrukce vodní nádrže Jáma v lokalitě přírodní památky Plachta. Její revitalizace by nákladem 5,5 milionu korun měla rovněž začít v příštím roce. Městské lesy u této akce zvažují, jaký dotační titul využijí, a budou usilovat také o dotace z evropských fondů. Ve spolupráci s městem Hradec Králové se připravuje i odbahnění Mlýnského rybníka. Vyčištění vodní plochy včetně vybudování protipovodňových ochran by mělo přijít asi na 13 milionů korun.
Dalšího vylepšení by se měl dočkat i známý rybník Biřička. Mimo jiné by se měla o šedesát centimetrů zvýšit koruna jeho hráze.
Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů