Úterý, 16. dubna 2024

Obce se přetahují o sídlo nové chráněné oblasti

Obce se přetahují o sídlo nové chráněné oblasti
Obce nesoutěží jenom o to, aby u nich vznikla průmyslová zóna nebo aspoň nová fabrika, která zaměstná pár stovek lidí. Soupeří i o to, aby právě u nich sídlila relativně málo atraktivní správa chráněné oblasti, kde najde práci jenom pár lidí.
Čtyři obce - Přimda, Bělá nad Radbuzou, Domažlice a Klenčí pod Čerchovem - dělají všechno pro to, aby sídlo nové Chráněné krajinné oblasti Český les při hranici s Německem v Plzeňském kraji bylo právě u nich. Podle předpokladů by správa CHKO měla zaměstnat dvanáct až patnáct lidí.
\"Každé pracovní místo je dobré,\" říká Miloslav Kunt, místostarosta Přimdy. Obdobně mluví i představitelé dalších kandidátských obcí.
\"Získat místo ve státní správě přináší určitou jistotu, že o práci brzy nepřijde,\" říká Jan Látka, starosta Domažlic. Starostové se shodují, že nejde jenom o pár nových pracovních míst, ale o celou obec.
\"Pokud bude správa sídlit u nás, stane se z naší obce výkladní skříň, město se zviditelní,\" věří Libor Picka, starosta Bělé nad Radbuzou. \"Když přijede o sto lidí víc než teď a koupí si rohlíky v místní pekárně, hned tu budeme mít i spokojeného pekaře.\"
Rozhodující slovo, ve které ze čtyř obcí se nakonec správa CHKO České les usídlí, bude mít Ministerstvo životního prostředí. Mluvčí Karolína Šůlová uvedla, že úřad zatím nikoho nevybral. Rozhodovat se bude podle toho, jestli obec nabídne budovu, kde by správa mohla mít svou \"základnu\", anebo jaké je do obce dopravní spojení. Všechny čtyři radnice tvrdí, že právě jejich obce tyto požadavky splňuje nejlépe.
\"Nabídli jsme budovy staré pošty, kde kromě kanceláří mohou být i byty,\" říká Karel Smutný, starosta Klenčí pod Čerchovem. \"Dostupnost je k nám také dobrá, jezdí sem vlak i autobus a vede tudy silnice k hranici s Německem.\"
Lepší by bylo, kdyby správa sídlila u nás - ozývají se další starostové. Domažlice například argumentují tím, že jako bývalé okresní město tam jsou už jiné úřady, takže by veřejnost měla všechno po ruce. Přimda zase tvrdí, že leží uprostřed Českého lesa.

MEZITITULEK: Zájem je výjimečný
Ministerstvo životního prostředí je zájmem obcí i celé oblasti o zřízení nové chráněné oblasti nadšeno. Ministr Libor Ambrozek při loňské návštěvě krajského úřadu ocenil, že tento region jako první v republice aktivně spolupracuje při přípravě chráněné oblasti.
\"Přípravy na vyhlášení jsou daleko díky Plzeňskému kraji, který velmi nadstandardně připravil potřebné podklady,\" řekl Ambrozek. Až dosud si všechny podklady opatřovalo výhradně ministerstvo.
Plzeňský kraj nechal loni za 180 tisíc korun zpracovat například plán péče o novou chráněnou oblast, digitální mapy nebo studii o turistice a rekreaci v Českém lese. V obcích na hranici plánované oblasti by měly vzniknout základny pro turisty, ubytovny a restaurace.
Ačkoli ministr Ambrozek předpokládal, že CHKO Český les vznikne už v polovině letošního roku, její vyhlášení se zatím odkládá.
Zatímco v Plzeňském kraji se už nemohou nové chráněné oblasti dočkat, na jiných místech země se na plány chránit další území dívají spíše s nedůvěrou. Když ministerstvo oznámilo, že chce v jižních Čechách vyhlásit další Chráněnou krajinnou oblast Novohradské hory, požadovaly tamní obce po Ministerstvu životního prostředí studii o výhodách a nevýhodách nového chráněného území.
Jihočeský krajský úřad má výhrady k tomu, aby do celoevropské chráněné soustavy Natura 2000 patřil i vojenský prostor Boletice. Raději by tam viděl nové lyžařské středisko.
Přerov zase nechce, aby součástí soustavy Natura byly Slavíkovy ostrovy na Labi, protože se tam plánuje stavba plavebního stupně.

MEZITITULEK: Krásná Lípa: Spokojenost
Jednou z výjimek, které si nemohou spolupráci se státní ochranou přírody nemohou vynachválit, je Česká Lípa, kde se usídlila Správa Národního parku České Švýcarsko. \"Hodně jsme o to usilovali a je to pro nás velmi užitečné,\" říká starosta Zbyněk Linhart. Město je spoluzakladatelem obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, která podporuje regionální rozvoj a podílí se na ochraně vzácné přírody.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů