Úterý, 23. dubna 2024

Šimonovský trvá na stavbě dvou jezů na dolním Labi, Ambrozek je proti

Šimonovský trvá na stavbě dvou jezů na dolním Labi, Ambrozek je proti
Ministru dopravy Milanu Šimonovskému (KDU-ČSL) se podařilo do návrhu programového prohlášení prosadit větu, která podle něj umožní postavit na Labi u Děčína dva nové jezy.
\"Vláda urychlí přípravu akce Zlepšení plavebních podmínek na dolním Labi,\" zní věta v návrhu vládního kabinetu. Zda tento slib dokáže ministr prosadit, je ovšem nejisté. Se stavbou zdymadel totiž zásadně nesouhlasí Šimonovského stranický kolega, ministr životního prostředí, Libor Ambrozek.
Právě kvůli jeho připomínkám byla původní verze zmírněna. V prvních návrzích vládního programu se totiž konkrétně hovořilo o jezech Prostřední Žleb a Malé Březno. Z poslední verze vládního programu však zmínky o vodních dílech vypadly.
\"Více to naznačuje, že jsou možné i jiné varianty než jezy,\" řekl Ambrozkův tajemník Daniel Vondrouš. Ministr Šimonovský ale i přes neutrální formulaci ve vládním prohlášení zatím dává přednost dvěma vodním dílům. Včera připomněl, že čtyřicetikilometrový úsek před hranicemi s Německem je jedinou neregulovanou částí Labe. Zlepšení plavebních podmínek by podle Šimonovského pomohlo nejen lodní dopravě, ale i vodní turistice, čímž by se oživil celý region.
Stavba jezů by si podle Ministerstva dopravy vyžádala zhruba šest miliard korun. Nejvyšší kontrolní úřad však před časem uvedl, že by vodní díla byla ještě o několik miliard dražší.
Ministerstvo životního prostředí nechce stavbu povolit, protože by podle něj ohrozila dvacet devět kriticky a silně ohrožených druhů včetně vzácných lososů, které se do Labe vracejí po mnoha letech.
O labské jezy se vedou spory deset let a žádný z ministrů životního prostředí nebyl k plánům na jejich výstavbu příznivě nakloněn, i když zdymadla několikrát podpořila vláda. Šimonovského předchůdce Jaromír Schling (ČSSD) ve vyhroceném sporu dokonce navrhoval, aby Ministerstvo životního prostředí bylo zrušeno.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů