Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli teplu a suchému počasí hoří pole i lesy

Kvůli teplu a suchému počasí hoří pole i lesy

Hořící lesy a polnosti patří v posledních suchých týdnech k běžnému jevu. Hasiči zasahují denně u několika drobnějších i větších požárů. Například v pondělí před týdnem kromě výjezdů k vypalování trávy museli hasiči zasáhnout ještě u tří větších požárů.

V klidnější části roku je přitom poměrně běžné, že v některé dny nedojde v celém kraji k jedinému požáru. \"Zvláštní bylo, že všechny tři větší požáry toho dne se týkaly stejné oblasti, tedy že šlo o pole nebo lesy,\" uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. \"Hodně se na tom projevuje sucho posledních týdnů,\" doplnil mluvčí hasičů.

Všechny tři pondělní požáry se odehrály vpodvečer nebo přímo večer. Nejprve vyjížděli o čtvrt na šest hasiči k hořícímu lesu nad zlínským sídlištěm Jižní Svahy. \"Požár zasáhl plochu o rozměru 5 krát 30 metrů. K uhašení celé plochy použili hasiči jeden proud vody. Hasičům se podařilo rychle zastavit postupující požár a nebyla tak zasažena větší plocha. V dané lokalitě se jedná letos už o několikátý požár,\" popsal okolnosti zásahu Mitáček. Při zásahu nedošlo k žádnému zranění.

Krátce před osmou hodinou vyrazilo další družstvo profesionálních hasičů a jednotky dobrovolných hasičů k požáru pole u Kvasic. \"U Kvasic došlo k požáru na poli posečeného obilí. Požár zasáhl plochu o rozměrech 100 krát 200 metrů. Hasičům se podařilo společným zásahem uchránit asi jednu čtvrtinu strniště a zabránit dalšímu rozšíření požáru,\" upřesnil Ivo Mitáček. Případem se zabývá vyšetřovatel hasičů z Kroměříže.

Třetí velký výjezd k požáru začal osmnáct minut po desáté hodině večerní. Tentokrát hořelo pole u obce Kněžpole na Uherskohradišťsku. \"Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru slámy na poli u obce Kněžpole. Požár byl uhašen ještě před příjezdem jednotky hasičů, a proto byla provedena jen obhlídka místa proti dalšímu vzniku požáru,\" popsal případ tiskový mluvčí Ivo Mitáček.

Příčiny všech uvedených i dalších podobných požárů jsou zatím v šetření, přímý viník na místě zjištěn nebyl. Přesto lze v každém případě konstatovat, že významný podíl na vzniku požárů na polích či v lese má právě suché počasí v kombinaci s lidskou nedbalostí či zlým úmyslem. Poslední dobou navíc znovu přibývá i případů nelegálního vypalování trávy.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů