Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lipová - lázně Vyhledávané krápníkové jeskyně Na Pomezí u Lipové- lázní na Jesenicku předčasně ukončí letošní sezonu. Začátkem září převezmou areál technici, kteří budou zřejmě do června příštího roku opravovat elektroinstalaci národní přírodní památky. Po dobu rekonstrukce budou jeskyně uzavřené.
\" Stávající elektroinstalace již dosloužila. Po opravách budou prostory nasvícené moderní technikou, která mimo jiné omezuje růst nežádoucí jeskynní flóry,\" řekl včera vedoucí správy jeskyní Petr Kubalák. K délce uzavírky jeskyní uvedl, že červen 2005 je pouze orientačním termínem ukončení akce. \" Uvidíme, jak se budou práce dařit. Říkám proto raději, že jeskyně budou zavřeny do odvolání. Veřejnost bude o zprovoznění včas informována,\" uvedl.
Opravy rozvodů si podle něj vyžádají více než dva miliony korun. Uhradí je ministerstvo životního prostředí.

Ostrava Město Frýdek- Místek připravuje vydání naučné publikace Krajinou Frýdecko- - Místecka. Kniha je určena především pro ekologickou výuku žáků druhého ročníku základních škol a studentů středních škol. Nová publikace by měla studenty seznámit s přírodními hodnotami regionu. Dozvědět by se měli informace o chráněných územích, památ ných stromech a žijících živočiších a rostlinách. Padesátistránková publikace by měla být vydána do konce tohoto roku. Počítá se s nákladem 3000 až 5000 kusů. Kniha bude zdarma distribuována do škol na Frýdecko- Místecku. Vydání publikace bude stát asi 250 tisíc korun.

Brno Nejhorší místo cyklostezky kolem Brněnské přehrady by mělo v příštím roce zmizet. Na úpravu prostoru poblíž nové lávky pod hradem Veveří by měl přispět Jihomoravský kraj. Místo je největším narušením stezky, lidé tam doslova šplhají po skalách. Při budování lávky na úpravu prostoru nedošlo. \"Místo je terčem řady stížností, komplikuje využití stezky,\"vysvětlil jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, podle něhož se na úpravě dohodnou i s městem Brnem a městskou částí Bystrc. Stejné místo bylo terčem sporů už při budování lávky. Ekoaktivisté upozorňují, že právě v těchto místech rostou vzácné rostliny a žijí ohrožené druhy zvířat. Proto nesouhlasili s lávkou a upozorňovali, že naruší přirozené prostředí v této části přehrady. Radnice městské části Bystrc slibovala, že bude o úpravu břehu usilovat, ale dosud k naplnění záměru nedošlo. Situaci komplikuje fakt, že cesty, které tam fungují, nejsou ani patřičným způsobem zaneseny v příslušných evidencích. Kraj bude s částkou na pomoc Brněnské přehradě, hradu Veveří a okolí počítat při přípravě rozpočtu na příští rok. Ten bude sice bezprostředně po volbách schvalovat nově zvolené zastupitelstvo, ale do konečné podoby musí návrh vypracovat současní činovníci.

Armáda začala demolovat své bývalé objekty na Pálavě. Na nejvyšší kopec Děvín vyjela dokonce i těžká technika. Ochranáři ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava v Mikulově totiž povolili demoliční firmě, aby vyjela nahoru s jedním bagrem. \"Původně jsme s tím nepočítali, ale kvůli zrychlení akce jsme se dohodli s ochranáři na této variantě,\"přiblížila Marie Stará z demoliční firmy. \"Doprava bagru byla bez problémů, řidič to bravurně zvládl,\"podotkla Stará. Z vojenských objektů na Pálavě tak v nejbližší době nezůstane vůbec nic. Do pondělka bude stavební suť kompletně nachystána k transportu, aby ji dopoledne mohly začít vrtulníky svážet na vybranou betonovou plochu nad Pernou. Ve středu, nejpozději ve čtvrtek má transport odpadu podle nynějších předpokladů skončit. \"Na Děvíně likvidujeme úplně všechno, velký plechový sklad, ubikace, akumulátorovnu a radiokomunikační místnost. Bude to asi pět set tun sutě,\"řekla Stará.

VLÁDA POČÍTÁ S VÝSTAVBOU JEZŮ NA LABI
Program nové vlády počítá s urychlenou výstavbou dvou jezů, o které dopravci a ministerstvo dopravy již deset let vedou spor s ekology. Podle ministra dopravy Milana Šimonovského prohlášení nového kabinetu obsahuje větu \"Vláda urychlí přípravu akce Zlepšení plavebních podmínek na dolním Labi.\" Právníci ministerstva ale současně dospěli k závěru, že vláda podle platných zákonů nemůže v již probíhajícím územním řízení rozhodnout, zda je větším veřejným zájmem zajistit dopravu na Labi, nebo ochránit tamní přírodu. Zákon, který vládě tuto pravomoc dal, začal platit až letos, tedy poté, co územní řízení o stavbě jezů začalo

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ ZASÁHNE NEJVÍCE EVROPU
Globální klimatické změny jsou již v Evropě jasně cítit a je třeba jim rychle čelit, uvedla v poslední zprávě Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) se sídlem v Kodani. V textu předpověděla, že symptomy klimatických změn budou v příštích letech stále častější. Studené zimy podle ní ustanou docela kolem roku 2080. Typickými příznaky, jež sužují Evropu v posledních letech a budou pokračovat, jsou častější a ekonomicky stále nákladnější bouře, povodně, období sucha a další extrémní projevy počasí. Důsledkem mohou být sice lepší podmínky pro zemědělství v severní části kontinentu, ale naopak jejich zhoršení na jihu. Klimatické změny mají a budou mít negativní důsledky pro lidské zdraví i pro hospodářství. Podle EEA ke klimatickým změnám již dochází a mají podstatný dopad na hospodářství, na lidské životy a na ekosystémy v celé Evropě. EU musí dál stát v čele světového úsilí o snížení emisí skleníkových plynů, je však také třeba připravit na míru šité strategie na evropské, národní a regionální úrovni.

RADA EVROPY KRITIZUJE ČESKO ZA PROVOZ ELEKTRÁRNY NA DYJI
Rada Evropy kritizuje Českou republiku za provozování vodní elektrárny na Vranovské přehradě. Přílišné kolísání vody údajně devastuje Národní park Podyjí. Vlastník elektrárny, Jihomoravská energetika, ale tvrdí, že dodržuje příslušná ustanovení. Národní park Podyjí dostal v roce 2000 prestižní evropský diplom a mohl by o něj přijít, pokud se problém nevyřeší. Elektrárna dodává do rozvodné sítě elektřinu jen ve špičkách, tedy zhruba dvakrát za den. Tehdy se prudce zvyšuje hladina řeky Dyje

Sonda Cassini objevila dva nové měsíce planety Saturn. Dostaly provizorní jména S/2004 S1 a S/2004 S2 a měří pouhé 3, respektive 4 km v průměru a nacházejí se 194 000 km a 211 000 km od středu Saturnu. Jsou to nejmenší doposud známé satelity tohoto plynného obra.
Nové měsíce se nacházejí mezi oběžnými dráhami dvou dalších měsíců - Mimas a Enceladus. Vědci takto malé měsíce kolem Saturnu očekávali, domnívali se však, že budou nalezeny v mezerách mezi Saturnovými prstenci nebo poblíž prstence F. Skutečnost, že byly objeveny poblíž dvou velkých měsíců je překvapila.
S/2004 S1 a S/2004 S2 spatřil jako první Dr. Sebastien Charnoz z pařížské univerzity. Domnívá se, že vzhledem ke kruhovým oběžným drahám obou satelitů se jedná o původní měsíce Saturnu a ne o gravitačně přitažené asteroidy nebo objekty takzvaného Kuiperova pásu. Na druhou stranu gravitační síly velkých měsíců jako jsou Mimas, Enceladus, Titan mohly v minulosti ovlivnit oběžné dráhy S1 a S2, takže je možné, že vznikly v jiných místech, než kde jsou nyní pozorovány.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů