Pátek, 19. dubna 2024

Urputný boj o povolenky

Urputný boj o povolenky
Slovenská firma Evolution Menert se sídlem v Šale byla pověřena Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO) zpracováním návrhu alokačního plánu. Ten stanoví několika stovkám českých podniků, produkujících emise CO2, kolik povolenek na vypouštění emisí pro příští tři roky dostanou. Když jich budou mít málo, budou je muset dokupovat, při nadbytku je budou moci naopak prodávat.

O tzv. Národní alokační plán se vede řadu měsíců nesmlouvavý boj. Ministerstvo životního prostředí (MŽP), které první verzi plánu zveřejnilo v červnu a začátkem září chce předložit vládě dopracovanou podobu, je ve dvojím ohni. Energetické firmy ho tvrdě kritizují, že jim chce dát povolenky jen na 93,6 milionu tun oxidu uhličitého, zatímco průmysl chce 110 milionů. Ekologické organizace naopak pokládají i 90 milionů za chybu.

MPO nyní hodlá převzít iniciativu a předložit vládě vlastní návrh - samozřejmě takový, který bude podnikům více vyhovovat. Právě tento plán zadalo k urychlenému zpracování slovenské firmě, která se sice angažovala v této oblasti na Slovensku, ale problematické zůstává to, že je zároveň obchodníkem s emisemi. Získané informace, které jí mají podle dopisu náměstka ministra průmyslu Martina Peciny podniky zaslat, jí tak mohou poskytnout konkurenční výhodu.

Např. cementářské podniky pokládají tyto údaje za citlivé a nepovažují za vhodné předávat soukromé firmě data, která byla navíc již v únoru poskytnuta MPO a MŽP. Energetické firmy však většinou Pecinův postup schvalují: všechno, co nám pomůže získat větší množství povolenek, podporujeme, sdělil nám nejmenovaný zdroj.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů