Čtvrtek, 18. dubna 2024

Tvorovice se po letech vracejí k tradici rybníků

Tvorovice se po letech vracejí k tradici rybníků
Tvorovice Dva nové rybníky slavnostně otevřeli v sobotu ve Tvorovicích na Prostějovsku. Vodní plocha včetně zalesněného okolí a obtokové protierozní hrázky se rozkládá na ploše 23 tisíc metrů čtverečních a vybudována byla během jednoho roku. Obec na stavbu za více než tři miliony získala dotace od ministerstva životního prostředí, ale sama do ní vložila téměř polovinu finančních prostředků.
\" Chtěli jsme navázat na tradici,\" vysvětlil starosta Tvorovic Josef Dočkal.\" V minulosti u nás bylo rybníků několik, ale postupem času se všechny zrušily nebo zasypaly,\" poznamenal s tím, že jejich existenci dokládá mimo jiné obecní pečeť z 18. století, na které je vyobrazen srp a plovoucí ryba. Stejné symboly si místní občané dali do znaku i praporu, vysvěcených před dvěma lety.
Také oba nové rybníky si při této příležitosti nechali posvětit od duchovního z Kralic na Hané. Slavnostní události přihlíželi kromě obyvatel Tvorovic a starostů okolních obcí také zástupci Regionální agentury pro rozvoj střední Moravy a Mikroregionu Němčicko, institucí, které se na projektu podílely. \" Rybníky přinesou několikanásobný užitek. Především se jimi zachytí přitékající říční voda a budou krášlit krajinu. Do budoucna chceme, aby ho využívali i myslivci, rybáři a ochránci přírody. Ekologicky zaměřený klub se chystáme založit i u nás. Věřím, že to, co člověk přírodě dá, se mu mnohonásobně vrátí,\" dodal starosta.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů