Úterý, 23. dubna 2024

Velké černé skládky mizí, malé zůstávají

Velké černé skládky mizí, malé zůstávají
Klatovsko - Velkým nešvarem jsou pro řadu měst a obcí černé skládky, které zakládají na nejrůznějších místech nepořádní lidé. Například v Klatovech si někteří pletou se skládkou bývalou vojenskou střelnici pod lesem Bor na okraji města. Zde se kupí zejména stavební odpad. \"Ten sem zřejmě vozí některé menší stavební firmy. Ty ho však mají možnost zlikvidovat na nedaleké skládce u Štěpánovic nebo v bývalé pískovně v Pihovicích. Další problémové místo máme u železničního náspu naproti restauraci u autobusového nádraží, kde si jeden Klatovan vozící odpad do nedaleké sběrny zřídil jakési překladiště. Jelikož se však jedná o pozemek dráhy, vyzýváme ji k úklidu,\" informoval nás o některých černých skládkách v Klatovech vedoucí odboru životního prostředí tamního městského úřadu Josef Zollpriester. Dalším problémovým místem je v Klatovech louka nedaleko rybníku Čedík, která patří zčásti městu a zčásti soukromníkovi. \"Sem často vyvážejí lidé odpad ze zahrádek. V minulosti se zde však už objevil i starý kočárek či autobaterie,\" dodal Zollpriester. K likvidaci odpadu můžou obyvatelé města a jeho integrovaných obcí využívat služeb sběrného dvora, který se nachází nedaleko hřbitova. \"Jeho služby využívá stále větší množství obyvatel města a díky tomu nám ubyla i řada černých skládek,\" dodal Zollpriester.
V Horažďovicích se v nedávné minulosti stal semeništěm černých skládek bývalý areál vojenského objektu na předměstí. \"Tento problém však byl už vyřešen. Čas od času se ve městě nějaká nová černá skládka objeví, ale je to v únosných mezích. Nejedná se o nic většího,\" sdělil nám místostarosta Horažďovic Jan Buriánek.
Nýrská radnice se proti vzniku černých skládek brání pravidelným rozmisťováním kontejnerů na odpad. \"Nepořádek se občas objevuje u skládky v Hodousicích, kam lidé hází odpad i přes plot nebo ho nechávají před areálem skládky či před sběrným dvorem v Nýrsku. Jinak jsme ve městě nezaznamenali v poslední době žádnou větší černou skládku,\" vysvětlil nýrský starosta Miloslav Rubáš.
Všichni oslovení však tvrdí, že černé skládky nejsou masovým jevem, ale dílem několika jednotlivců.
Zdroj:Klatovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů