Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZPOŽDĚNÁ PLYNOFIKACE PŘINÁŠÍ OBCI POTÍŽE
Do velkých potíží se kvůli zpožděné plynofikaci dostala obec Velký Osek. Podle zástupců obce společnost Českomoravské plynárny nejenže neplnila smlouvu a nezaplatila rozvody, ale po obci chce zpět zálohy. Exekutor teď obci zablokoval majetek a obec čekají soudy. Českomoravské plynárny na stavbu plynových rozvodů přispět 19 miliony korun. Daly ale sedm a ještě pozdě. Obci došla trpělivost a smlouvu vypověděla. Plynárny ale chtějí peníze zpět a proto přišla exekuce. Jeden soud už uznal, že obec utrpěla škodu. Obec Českomoravským plynárnám nemusí vracet všech sedm milionů, ale o dva méně. Ty patří obci jako penále, konstatovala. Obec prý plynárnám peníze podle rozsudku pošle, chtít pak bude ale nazpět za zpožděnou plynofikaci milionů deset. /www.ihned.cz/

V ČELE ERÚ ZŘEJMĚ STANE JOSEF FIŘT Z MPO
Dosavadního předsedu Energetického regulačního úřadu Pavla Brychtu nahradí zřejmě současný ředitel sekce energetiky ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Josef Fiřt. Vláda bude o odvolání Brychty a jmenování jeho nástupce na návrh ministerstva rozhodovat ve středu. MPO svůj krok zdůvodňuje tím, že úřad nevydal vyhlášku o pravidlech trhu s plynem. V době, kdy je zřejmé, že vládní novela energetického zákona bude v legislativním procesu schválena nejdříve ke konci roku 2004, bylo nutné zpracovat tento předpis podle současné legislativy, že úřad tak neučinil. Příslušný předpis má být základní podmínkou pro fungování odvětví v souladu s evropskými směrnicemi. Na to prý zároveň navazuje nedostatečná a pomalá příprava druhého regulačního období.

Podle zkoušek, prováděných na játrech krys, obsahují borůvky sloučeninu, která funguje obdobným způsobem, jako léky, jichž se používá ke snižování škodlivého cholesterolu. Borůvky by se tedy mohly stát alternativou pro pacienty, kteří trpí vedlejšími účinky při užívání takových léků. Vědci v čele s Agnes Rimandovou z amerického ministerstva zemědělství studovali vliv čtyř různých sloučenin, obsažených v borůvkách, na buňky, a zjistili, že nejefektivnější při snižování cholesterolu je pterostilben, antioxidant, který se také vyskytuje v hroznech a v červeném vínu. Dokud však nebudou dokončeny studie u lidí, nebude známo, kolik borůvek by měli konzumovat...

Příští zimu chce agentura ochrany přírody začít odbahňovat Máchovo jezero, aby nádrž zbavila toxických sinic. Žijí hlavně z fosforu, který je uložen v sedimentech jezera. Podle odhadu ředitele agentury Martina Duška dosáhne množství vysátého bahna statisíců krychlových metrů. Agentura proto nyní hledá prostor, kam bude bahno ukládat.
Ozdravení jezera, po kterém volají okolní obce kvůli turistickému ruchu, začne na podzim vypuštěním jezera a vylovením ryb. Kvůli organickému znečištění se v posledních letech fosfor ze sedimentů uvolňuje a vytváří dobré podmínky pro růst mikroskopických sinic.

ŠUMAVA - Srážky v posledních dnech opět zvedly hladiny řek, vodáci tak mají poslední týden prázdnin o něco příznivější podmínky. Splavná už je i horní Vltava v Národním parku Šumava.
\"Hladina opět stoupla nad předepsaný limit,\" potvrdil mluvčí správy parku Radovan Holub. Úsek od Lenory do Nové Pece byl uzavřen od začátku srpna, kdy voda klesla pod vyhláškou stanovenou mez. Radost z toho neměli vodáci, ale ani podnikatelé a starostové okolních obcí. \"Vyhláška vyhání turisty z regionu,\" shodují se. Obce dokonce požadují po ministerstvu životního prostředí zrušení vyhlášky, stěžují si na to, že správa špatně informuje turisty, kteří o zákazu nevěděli. Limity platí od května, opatření má snížit negativní dopady splouvání za sucha na cenné rostliny a živočichy žijící ve vodě.
Pokud vodáci zákaz poruší, hrozí jim pokuta až 100 tisíc korun. Na horním toku Vltavy ročně projede kolem 10 000 lodí. O budoucnosti vyhlášky a platnosti limitů se bude ještě jednat.

Společnost Skanska CZ realizovala před časem průzkum ke zjištění, jakou roli hraje \"životní prostředí a ekologie\" při výběru nového bydlení. U celých 91 % dotázaných je tento aspekt velmi důležitým a jen 6 % jej považuje za okrajový.
Za největší negativum současných bytových projektů respondenti pokládají velkou hustotu zástavby, na nedostatek zeleně si stěžují jen necelá 3 % dotázaných. Poměrně překvapivě vyzněly též odpovědi na otázku, zda jsou ochotni zaplatit vyšší cenu za \"ekologické\" bydlení, kdy 71 % odpovědělo ano a 29 % ne. Za přijatelnou míru navýšení je přitom podle průzkumu považováno 30 procent. Pojem \"ekologický\" je pak často spojován především s alternativními zdroji energie (solární) dostatkem zeleně a kvalitními okny a izolacemi.

Zajímavá atrakce sloužící i vědeckým účelům by se mohla objevit zanedlouho u Bíliny. Vědci chtějí na rekultivované výsypce jménem Větrák zřídit zahradu s dřevinami, které rostly už v třetihorách. \"V arboretu by byly sekvoje, cypřišky, tisy, duby nebo habry podobné těm, které zde rostly před miliony let,\" řekl zakladatel Bílinské přírodovědné společnosti Karel Mach. Přírodovědci by chtěli na vznik arboreta získat část peněz z 15 miliard určených vládou na projekty obnovy krajiny postižené těžbou uhlí na severozápadě Čech. Na ploše necelých osmi hektarů by mohl růst například
i sekvojovec obrovský, rostliny z Floridy a delty Mississippi, ale také evropské dřeviny. Arboretum by mělo pomoci zkrášlit krajinu, kterou v minulém století měnila těžba uhlí, a zvýšit zájem turistů o město. \"Vytvoření živé sbírky dřevin je vhodný doplněk jednotvárného způsobu rekultivace, jakým je zalesňování. Navíc vznikne zajímavý úsek krajiny,\" uvedl Mach. Bílinská přírodovědná společnost vznikla loni v dubnu. Jejím cílem je podle Macha ukázat, že region není jen špinavým místem zničeným těžbou uhlí, ale také oblastí s řadou přírodních krás.

Lidé z obcí pod Pálavou měli včera nevšední zážitek: vrtulník začal totiž brzy ráno svážet z nejvyššího vrcholu Děvína zbytky budov, které tady zůstaly po armádě. Letecká přeprava stavební suti a dalšího odpadu byla podmínkou Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava. \"Armáda tady tím definitivně končí, zůstane jen vysílač,\"konstatoval vedoucí správy Jiří Matuška. Vyklizený prostor na Děvíně by měla armáda odevzdat ochranářům do desátého září.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů