Pátek, 19. dubna 2024

Boj s nebezpečným obrem

Boj s nebezpečným obrem
Rychnovsko - Pracovníci Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Orlické hory téméř 10 let bojují s nebezpečným nepřítelem, bolševníkem velkolepým.
\"Na začátku září budeme provádět letošní druhý chemický postřik této rostliny,\" prozradil pracovní CHKO Josef Hájek.
Bolševník velkolepý je rostlina z čeledi miříkovitých, dosahující výšky až tří metrů. Vytváří výrazné světle zelené listy a obrovská okoličnatá květenství, která mohou mít průměr až jeden metr. Na území České republiky byl zavlečen z oblasti centrální Asie (Kavkaz, Persie), kde je jeho výskyt přirozený. Původně se pěstoval jako solitérní rostlina v parcích a zahradách. Postupně zplaněl a rozšířil se do volné přírody. Proč je nebezpečný?

\"Čerstvá šťáva z této rostliny a u alergiků i třeba suché listy způsobují velice nepříjemné poškození kůže. V zasažených místech se objeví nejprve červenofialové skvrny a později puchýře vyplněné žlutavou tekutinou. Jejich léčení je u některých lidí velice zdlouhavé a úplné vyhojení trvá někdy až dva roky. Výjimkou nejsou ani trvalé následky v podobě jizev,\" vysvětlil Josef Hájek.
Životnost semen rostliny je prý deset let, takže boj s ní je podle ochránců přírody \"během na dlouhou trať\". Nejúčinnější je použití chemických postřiků. Z tohoto důvodu dostali pracovníci CHKO výjimku od Ministerstva životního prostředí, běžně je totiž použití postřiků v pásmech ochrany přírody zakázáno.
\"Podařilo se nám zlikvidovat souvislé plochy, kde se bolševník vyskytoval, ale počet menších lokalit se spíše zvyšuje. Jedna rostlina vyprodukuje až tisíc semen, která se poměrně lehce šíří a vzcházejí,\" konstatoval na závěr pracovník CHKO Orlické hory.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů