Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odpady

Odpady

Trutnov - Každý z nás ročně vyprodukuje průměrně 150 - 200 kilogramů odpadů. Z toho je asi 30 kilogramů papíru, 25 kilogramů plastů a 15 kilogramů skla. Tyto materiály lze z velké části znovu použít.

K získání využitelných materiálů je potřeba třídit domácí odpad. Podmínky pro třídění vytváří především obec. Město Trutnov spolupracuje s firmou Transport Trutnov s.r.o., která zabezpečuje svoz komunálního odpadu, separaci pomocí označených nádob a odvoz vytříděných komodit k dalšímu zpracování.
Kontejnery v ulicích města
V ulicích se tak můžeme setkat s modrými, zelenými a žlutými kontejnery, do kterých se ukládají papír, sklo a plast. Po Trutnově je rozmístěno celkem sto sedmdesát takových kontejnerů. Z toho sedmdesát žlutých na plasty, šedesát modrých na papír a čtyřicet zelených na sklo.
V Trutnově jsou barevné kontejnery vyváženy jedenkrát až dvakrát týdně dle momentální potřeby. Vytříděný odpad je firmou Transport Trutnov s.r.o. předáván k dalšímu zpracování (recyklaci). Vytříděný plast odebírá společnost REPLAST design, s.r.o. z Bechyně. Papír putuje do Vlčic, kde je před dalším zpracováním lisován do velkých balíků, a konečně sklo odebírá společnost L. Martince z Náchoda.
Odměna za třídění

Město je zapojeno do systému EKOKOM, který zajišťuje zpětný odběr a recyklaci odpadů z obalů. Účast v systému zabezpečuje obci pravidelné platby odměn za vytříděný odpad. Systém EKOKOM funguje již od roku 1999. Na základě zákona o obalech vybírá od výrobců, dovozců, nebo plničů obalů poplatky za uvedení obalu na trh. Z vybraných peněz pak EKOKOM, a.s. vyplácí obcím čtvrtletně odměnu, jejiž výše závisí na množství vytříděného odpadu. Čím více tedy občané odpadů vytřídí, tím více peněz město obdrží. Nezbytnou podmínkou pro vyplacení odměny je předání vytříděných odpadů k dalšímu využití recyklaci. Pokud se tato zásadní podmínka poruší, obec peníze nedostane. Odměna přitom dokáže výrazně snížit náklady obce na plnění její zákonné povinnosti třídění komunálního odpadu.
V roce 2003 občané Trutnova vytřídili celkem 330 tun odpadu - 128 tun papíru, 71 tun plastů a 131 tun skla.
Odpadu je stále více
Množství odpadu sice, dle údajů za posledních šest let, stále narůstá, ovšem vzhledem k ochraně životního prostředí by bylo potřeba většího zapojení občanů.
RADIM DVOŘÁČEK

Zdroj: Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů