Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ukrajina otevřela kontroverzní plavební kanál v deltě Dunaje

Ukrajina otevřela kontroverzní plavební kanál v deltě Dunaje
Ukrajina otevřela kontroverzní plavební kanál v deltě Dunaje
Ukrajina včera otevřela rekonstruovaný plavební kanál spojující Dunaj s Černým mořem. Zcela přitom ignorovala odpor jeho odpůrců, podle nichž vodní dílo uškodí životnímu prostředí.
Kanál v délce několika kilometrů prochází chráněnou oblastí Dunajská delta. Zdejší přírodní rezervace, která od roku 1991 patří ke kulturnímu dědictví UNESCO, se rozkládá na území Rumunska i Ukrajiny. Žije v ní na 90 druhů ryb a 300 druhů ptáků, z nichž mnohé patří k vzácným nebo ohroženým. Sousední Rumunsko, USA a Evropská unie opakovaně upozorňovaly, že kanál naruší vzácný ekosystém oblasti.
Rumunsko se dalo včera slyšet, že hodlá pohnat Ukrajinu před haagský Mezinárodního soudní dvůr, protože kanál změní výšku vodní hladiny, což deltě Dunaje nenapravitelně uškodí.
Bukurešť požádala v pondělí OSN o vytvoření mezinárodní vyšetřovací komise, která by vyhodnotila dopad tohoto projektu na životní prostředí. Podle pozorovatelů se Rumunsko zřejmě obává hlavně toho, že nyní ztratí kontrolu nad plavebními kanály v Dunajské deltě. Dosud totiž všechny lodě plovoucí po Dunaji do Černého moře musely využívat kanál na rumunském území, z čehož měla Bukurešť slušný příjem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů