Úterý, 23. dubna 2024

Česko-saská ekologická válka

Česko-saská ekologická válka
Na česko-saském pomezí zuří malá \"ekologická válka\". Češi si stěžují, že k nim němečtí sousedé vozí své odpadky. Sasům zase vadí, že k jejich domovům vítr čas od času zavane ze severních Čech nepříjemný zápach.

Odpadky podél silnice
\"Pytle s odpadky jsou od hranic s Německem až po Teplice. Občas jsou v příkopě, občas u lesa. Zastaví auto s německou značkou, vystrčená ruka postaví pytel u svodidel a auto zase odjede,\" říká Jan Dráždil, místostarosta Dubí. Za úklid pak město zaplatí desítky tisíc korun měsíčně.
Pro některé německé občany to je nejlevnější způsob, jak se zbavit svých odpadků. Mají-li cestu za hranice, hodí pytel do kufru, a pak se ho jednoduše zbaví. A nemusí platit za odvoz své popelnice.
Kvůli \"odpadové\" turistice dokonce cizinecká a pohraniční policie v Ústí nad Labem zahájila v červenci akci s názvem Odpad. Zastavuje na hranicích německé automobily a kontroluje, jestli nepřevážejí přes hranice odpadky. Policisté už zkontrolovali více než devět set vozů a třiceti z nich zakázali pokračovat v jízdě - v kufru totiž ležely pytle s odpadem.
Mluvčí ústecké pohraniční policie Eva Hauková uvedla, že akce Odpad vznikla právě na základě kritiky starostů příhraničních obcí, kteří si na převážení odpadků z Německa stěžovali.
\"Budeme v kontrolách pokračovat tak dlouho, dokud se situace nezlepší,\" tvrdí Hauková. Dodala, že podobné akce už policisté zorganizovali i v minulosti.
\"Nemonitorujeme si, jestli se to teď zlepšilo. Pytle s odpadky ale vidím podél silnic pořád,\" říká místostarosta Dubí.
Starosta Šluknova Milan Kořínek si policejní akci Odpad pochvaluje. \"Od doby, co se začaly dělat kontroly, odpadky z Německa už tady nemáme,\" říká Kořínek. Ještě před měsícem si stěžoval, že pytlů s německými odpady je v okolí Šluknova stále hodně.

Volný pohyb smetí
Podobný problém s odpady ze Saska mají i Poláci. Tamní deník Trybuna koncem června napsal, že po květnovém vstupu do Evropské unie začal platit svobodný pohyb lidí, zboží, kapitálu, ale i smetí.
\"Němci si mnou ruce a my se za nějakou dobu probudíme ve smetišti,\" napsaly noviny. Do Polska míří nepotřebné vybavení úřadů, bytů a garáží, jako je starý nábytek, oblečení, boty, ale také elektrotechnika nebo stavební suť.
Některé polské firmy dokonce podle ČTK uzavřely s německými domovy důchodců smlouvy, že budou vyklízet byty po starých lidech, kteří zemřou. Staré věci se nejprve pokoušejí prodat na burzách a zbytek končí na polských skládkách.
Jen v květnu odmítla pohraniční policie v západopolském Lubušském vojvodství vpustit do země takřka třicet nákladních aut naplněných až po okraj smetím.

Odkud je ten zápach?
Na opačné straně hranice - v Sasku - mají obyvatelé jiné starosti. Stěžují si na nesnesitelný zápach, který k nim občas vane ze severních Čech.
Starší manželé Ingeborg a Dietmar Lengerovi z příhraniční obce Deutschendorf dokonce před časem uvedli, že kvůli českému smradu prodali svůj dům a stěhují se pryč.
\"Už jsme to obrečeli, ale nedá se nic dělat. Ztratili jsme naději, že se to někdy zlepší,\" řekla Ingeborg Lengerová.
I když původ zápachu vyšetřovala speciální odborná komise, nikdy na nic nepřišla. \"Zdroj zápachu se jednoznačně neurčil,\" říká náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Jaroslav Šantroch.
Ústav nezjistil, že by škodliviny ze severočeských chemiček, které by mohly obtěžovat lidi na německé straně hranice, překročily stanovené limity. \"Nemohly tedy ohrožovat lidské zdraví,\" poznamenal Šantroch.
Při hledání zdroje zápachu ukazovali Němci často na litvínovský Chemopetrol, který leží jenom pár kilometrů od hranic. Jenže ani to se neprokázalo. Mluvčí Chemopetrolu René Keller uvedl, že chemička komunikuje s lidmi z postižené oblasti za hranicemi a snaží se prokázat, že za zápach nemůže. \"Poslední stížnost přišla loni v listopadu,\" říká Keller, podle něhož může nepříjemný zápach souviset třeba s automobilovou dopravou.
\"Stížností už je podstatně méně než v minulosti,\" poznamenal Jaroslav Šantroch z Českého hydrometeorologického ústavu.


Co je akce ODPAD

[*] Dlouhodobou akci vyhlásila v červenci cizinecká a pohraniční policie v Ústí nad Labem s cílem zabránit tomu, aby němečtí občané vozili odpad do Česka.
[*] Kontrola se netýká jen 23 hraničních přechodů v severních Čechách, ale rovněž desítek pěších turistických stezek.
[*] Od 1. července do 25. srpna prověřili policisté 9 173 aut, třicet z nich vrátili do Německa, protože v kufru vozidel byl odpad.
[*] Kromě pytlů s odpadem objevili policisté i starou, nefunkční ledničku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů