Úterý, 16. dubna 2024

Konkurence v unii se bojí českého kapra

Konkurence v unii se bojí českého kapra
Je líný a vypasený. Přesto \"děsí\" půl Evropy. Řeč je o českém kaprovi, který s úspěchem dobývá evropské trhy. Po vstupu do unie, když odpadly celní formality, je vývoz ryb ještě snazší. A strach z českých kaprů v unii roste.
Zvláště němečtí sladkovodní rybáři začínají vyvíjet nátlak. Saský ústav pro zemědělství nedávno vydal zprávu, že půjde-li to takto dál, český kapr destabilizuje evropský trh. \"V případě nadměrné nabídky musí cena velmi silně klesnout,\" tvrdí ve své zprávě Sebastian Winkel a Roland Klemm. Saský ústav, který analyzoval vliv produkce tržního kapra na jeho cenu, tvrdí, že cena je tím nižší, čím víc se v Česku kapra vyprodukuje.
Tuzemští rybáři přiznávají, že vstup do unie export usnadnil. \"Všechno je jednodušší. Ale jestli export poroste? Záleží na stravovacích návycích dané země, marketinku, cenách jiného masa,\" tvrdí například Rudolf Provázek, šéf obchodní firmy Fish Market.
Žádný zvrat nebo masivní export však rybáři nečekají. Firmy si stále drží hlavně domácí trh, na němž si každý dlouhodobě buduje pozici. \"To nejde opustit,\" nečeká převratné změny šéf Klatovského rybářství Jaroslav Průcha.
Český trh přitom stále nabízí velké možnosti, protože spotřeba sladkovodních ryb se v zemi už téměř pět let pohybuje pod jedním kilogramem na hlavu. Třeba loni byla 0,89 kilogramu, zatímco mořských ryb každý člověk sní během této doby průměrně čtyřikrát víc. Mořské ryby jsou stále v průměru levnější a jejich nabídka, včetně zpracování, pestřejší.
Navíc v oboru platí vnější limity, přes které nelze jít. \"Je tu biologický a produkční strop. Určitě nelze přepokládat, že by se u nás produkce výrazně zvýšila. Životní prostředí nás tlačí ke snížení intenzity chovu,\" říká obchodní šéf společnosti Blatenská ryba Václav Milota. \"Možná za tím je i boj o dotace z evropských fondů,\" spekuluje Milota o německé iniciativě. V Sasku či Bavorsku přitom již nyní producenti ryb dosáhnou na kompenzace za ochranu prostředí a přírody.
Česko produkuje ročně asi sedmnáct tisíc tun kaprů, na vývoz jde asi polovina produkce.

Tuzemská produkce ryb (v tunách)
1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003
Produkce 18200 17560 17231 18775 19475 20098 19210 19670
Z toho kapr 15940 15170 15061 16448 17106 17421 16596 16935
Zdroj: Rybářské sdružení ČR
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů