Čtvrtek, 25. dubna 2024

Palivové články se stěhují z laboratoří do aut

Palivové články se stěhují z laboratoří do aut
Malá americká vysoká škola Kettering University dostala vládní grant k vytvoření výzkumného střediska, které by mělo urychlit vývoj palivových článků a jejich nasazení v běžné automobilové produkci.

Kettering university je v branži vodíkových palivových článků považována za technologického lídra. Její studenti postavili bez jakýchkoli externích zdrojů prototyp vozítka, které jezdí rychlostí 50 km/h a má dojezd sto kilometrů. Prototypy, které staví za miliony dolarů velké automobilky, mají dojezd okolo 300 kilometrů. Za hranici reálné použitelnosti se však považuje dojezd aspoň o sto km větší. Další výzvou je snížení ceny palivových článků. Tu nejvíc ovlivňuje cena katalyzátoru (zatím se používá velmi drahá platina).

Podle šéfa katedry pohonů s vnitřním spalováním na Kettering University Etima Ubonga je technologické dořešení pohonu vodíkovými palivovými články \"na dosah\". Palivové články se podle Ubonga stanou do deseti let běžným zdrojem energie pro pohon automobilů - na rozdíl od kdysi perspektivních elektrických akumulátorů.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů