Pátek, 26. dubna 2024

Zelení staví kandidátku do krajských volby ve všech třinácti regionech

Zelení staví kandidátku do krajských volby ve všech třinácti regionech

Strana zelených se bude v nadcházejících podzimních krajských volbách ucházet o přízeň voličů ve všech 13ti regionech. Svého kandidáta postaví také v jednom senátním obvodě, konkrétně na Praze 10. Bude jím novinář, spisovatel a známý obhájce lidských práv Jaromír Štětina. O jeho kandidatuře rozhodla republiková rada Strany zelených.

 

V krajských volbách budou zelení kandidovat jak samostatně, tak i v různých koalicích. V jihomoravském kraji, kde má Strana zelených nejsilnější voličskou základnu, jde do voleb společně s liberální stranou LiRa pod názvem Zelená Morava. V čele s lídrem Jiřím Löwem, stávajícím krajským zastupitelem, bude tato koalice usilovat až o 10% hlasů, tedy 8 křesel v zastupitelstvu. Zelení přitom sází na známé tváře především z komunální politiky, ale také z veřejného života. Na jihomoravské kandidátce je proto  například  i předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.

 

S koaličním partnery jdou do voleb krajské organizace Strany zelených i v dalších krajích. Středočeští zelení stejně jako zelení v Plzni a v jižních Čechách budou kandidovat společně se Stranou pro otevřenou společnost. Jihočeskou kandidátku, ve které je třetím koaličním partnerem politické hnutí Tábor 2002, povede předseda krajské organizace, poradce ministra životního prostředí Dalibor Stráský, na druhém místě je Svatomír Mlčoch, ekologický právník z SOS,  a trojkou je táborský radní Jiří Fišer (Tábor 2002).

 

Zelení na Vysočině budou kandidovat v koalici s US-DEU a v Karlových Varech společně s KDU-ČSL.  V ostatních krajích staví zelení samostatné kandidátky, ve kterých využijí  zkušeností a výsledků z voleb do Evropského parlamentu. Libereckou kandidátku povede předseda občanského sdružení Společnost přátel přírody Jan Korytář, pardubickou předseda Klubu přátel Pardubicka Jan Linhart, v Královehradeckém kraji se na kandidátce na třetím místě objeví písničkář Pavel Dobeš, lídrem zlínské kandidátky je známý ochránce přírody, předseda ZO ČSOP Kosenka Miroslav Janík  a kandidovat bude také cimbalistka, zpěvačka a etnografka Zuzana Lapčíková.  V Ústeckém kraji povede zelené Vladimír Vlk, v Moravskoslezském je jedničkou krajská předsedkyně Eva Holubová a Olomoucký kraj staví jako lídra bývalého starostu Bludova Josefa Sedláčka.

 

Strana zelených se chce v krajských volbách prezentovat jako alternativa stávajících velkých stran. „Nabízíme voličům jiný politický styl. Chceme v jejich prospěch řešit nejen ekologické problémy, ale nabídnout jim ucelenou moderní politiku, která stejně tak klade důraz na kulturu, vzdělávání, dopravu či dostupné a kvalitní zdravotnictví,“ říká předseda Strany zelených Jan Beránek.

 

Kontakt:

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně Strany zelených, tel.: 724 321 845

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů