Čtvrtek, 28. března 2024

Nevládní organizace varují Grosse: Neomezujte Naturu 2000

Nevládní organizace varují Grosse: Neomezujte Naturu 2000

PRAHA – Sdružení Arnika dnes zaslalo premiéru Stanislavu Grossovi společný dopis, v němž ho 8 českých nevládních organizací žádá, aby vláda neomezovala z politických a ekonomických důvodů oblasti soustavy Natura 2000. Nevládní organizace požadují vyhlášení Natury 2000 v plném rozsahu dle návrhu Ministerstva životního prostředí. Vláda bude první návrhy na vyhlášení těchto území projednávat již zítra.

 

Ochránci přírody jsou znepokojeni sílícími tlaky na omezení návrhu území soustavy Natura 2000 v České republice. Proti řadě území protestují některé kraje, ministerstva i odbory, které se obávají, že by ochrana přírody mohla bránit ekonomickému rozvoji území.

 

Evropské směrnice přitom požadují, aby Natura 2000 byla vyhlášena pouze na základě vědeckých kritérií. Teprve při návrhu podmínek pro hospodaření v území je možné vzít v úvahu i ekonomické,  sociální a kulturní požadavky a regionální a místní specifika. „Požadavek omezení Natury 2000 je tak vlastně požadavkem porušovat evropskou legislativu. Pokud k tomu skutečně dojde, upozorníme na to Evropskou komisi a další kontrolní orgány EU. České republice by v takovém případě hrozily významné finanční sankce (15 000 - 100 000 eur denně) či dokonce pozastavení finanční pomoci ze strukturálních fondů,“ říká Vlastimil Karlík ze sdružení Arnika.

 

Dopis, který společně zpracovalo sdružení Arnika a Hnutí Duha, podpořili tyto organizace:

Česká společnost ornitologická, Zelený kruh, Nadace Partnerství, sdružení Calla, Beskydčan, o.s., Sdružení pro ochranu přírody a krajiny ČR.

  

Příloha: Dopis nevládních organizací premiéru Stanislavu Grossovi

 

Praha, 31.8.2004

JUDr. Stanislav Gross

Předseda vlády ČR

 

Vážený pane premiére,

 

vláda bude v nejbližším období projednávat návrh českého příspěvku k evropské soustavě chráněných území Natura 2000.

 

Povinnost vytvořit tuto soustavu a zajistit její ochranu i kritéria, podle kterých jsou tato území vybírána, vyplývají z evropských směrnic.

 

V této souvislosti jsme znepokojeni občasnými hlasy z Vaší vládní administrativy, které volají po omezení rozsahu chráněných území, či požadují vyloučení některých území z ekonomických nebo politických důvodů. Dovolujeme si upozornit, že takový postup by byl v příkrém rozporu s požadavky směrnic (vyžadujících vyznačení území na základě vědeckých kritérií) i s existujícími rozsudky Evropského soudního dvora, které princip vyhlašování území výhradně na vědeckém podkladě zcela jednoznačně potvrzují. Ekonomická, sociální a další hlediska mají být respektována při péči o tato území – nikoli při jejich výběru. Evropská komise přitom dala již mnohokrát najevo, že v případě přetrvávajících nedostatků při přípravě soustavy Natura 2000 neváhá sáhnout k citelným pokutám ve výši 15-100 000 eur denně, či dokonce k hrozbě pozastavení finanční pomoci ze strukturálních fondů.

 

Seškrtání ochrany přírody je zároveň politicky obtížně představitelné. Natura 2000 zajistí lepší ochranu nejvzácnějších částí české přírody, jako jsou třeboňské rybníky, rašeliniště a zbytky pralesů na Šumavě, horská tundra Krkonoš, stepi na Pálavě, Beskydy nebo unikátní lužní lesy či květnaté louky podél posledních meandrů Moravy a Odry. Veřejnost od Vaší vlády očekává péči o klenoty naší krajiny, které jí občané svěřili. Debata o soustavě Natura 2000 se stala patrně nejvýraznějším ekologickým tématem posledních let a média ji bedlivě sledují.

 

Ekologické nevládní organizace považují současný návrh ptačích území za minimální variantu, a návrh evropsky významných lokalit za spíše nedostatečný. Například jsou v něm nedostatečně vymezeny plochy pro ochranu velkých šelem (vlk, medvěd, rys) a některých typů přírodních stanovišť (např. lesostepní bory, některé typy luk a pramenišť, apod.). Také proto považujeme za nepřijatelné jakékoliv další omezování těchto návrhů.

 

Dovolujeme si Vás proto požádat, abyste se zasadil o důsledné naplnění požadavků evropských směrnic v oblasti ochrany přírody i očekávání české veřejnosti, a tedy o splnění jednoho z bodů programového prohlášení Vaší vlády.

 

S pozdravem

 

Ing. Vlastimil Karlík   

 

Tento dopis podpořili:

Arnika                                                            

Hnutí Duha                          

Zelený kruh

Česká společnost ornitologická              

Nadace Partnerství                  

sdružení Calla

Beskydčan, o.s.                                         

Sdružení pro ochranu přírody a krajiny ČR

 

Za správnost:

Ing. Vlastimil Karlík

sdružení Arnika – předseda

Chlumova 17, 130 00 Praha 3

tel./fax: 222 78 14 71

e-mail: priroda@arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů