Čtvrtek, 28. března 2024

Bionafta stále chybí, vláda neumí rozhodnout

Bionafta stále chybí, vláda neumí rozhodnout
Vláda není schopna podnikatelům ani spotřebitelům říci, zda a jak bude v Česku možné opět používat bionaftu. Kabinet totiž včera znovu odsunul rozhodnutí o dotacích, bez nichž je toto ekologické palivo na trhu neprodejné.
"Musíme totiž propočítat dopady na státní rozpočet. Zjistili jsme, že vůbec nevíme, která varianta podpory biopaliv je nejschůdnější," uvedl včera místopředseda vlády Martin Jahn, jenž má materiál připravit do měsíce. Nerozhodnost kabinetu přitom kritizují všichni zúčastnění podnikatelé, kteří přitom leckdy mají i protichůdné zájmy - zemědělci i zpracovatelé řepky. "Je to těžké zklamání. Tímto zpožděním ztratíme poslední kontakty s odběrateli," říká Petr Jevič, předseda Sdružení pro výrobu bionafty.
Právě sdružení se podílelo na přípravě návrhu, který přesvědčil Evropskou komisi, aby výjimečně povolila Česku dotovat jeho specifický systém bionafty. Ten v květnu skončil. Zatímco v zahraničí je trendem používat jako pohonné hmoty buď samotný metylester z řepky, nebo jej plošně míchat do veškeré nafty, Česko používá speciální směs. Tuzemská bionafta je směsí jedné třetiny metylesteru, zbytek je nafta.
Ministerstvo zemědělství požádalo Brusel, aby českým výrobcům metylesteru pro bionaftu ještě do konce roku 2006 povolil dotace. Jde o devět a půl tisíce korun na tunu metylesteru - bez dotací je totiž jeho výroba tak drahá, že výsledná bionafta je na trhu neprodejná. Brusel výjimku povolil.
Ministr zemědělství pak ujišťoval podnikatele, že dotace jsou zajištěny. Pro letošek by šlo o polovinu celkových podpor, zhruba 475 miliónů korun. "Tuto částku máme připravenou," potvrdila včera mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Jitka Sluková. Ale Ministerstvo financí, ještě za působení bývalé vlády, upozornilo ministra zemědělství, aby promyslel, zda se zdroje na bionaftu nedají využít jinak. A včera opět jeho návrh neprošel ani v novém kabinetu.
Podnikatelé se přitom shodují v tom, že dotace chtějí, ale každý vidí věc po svém.
"Chceme bionaftu dotovat, protože nám tak zajistí i odbyt řepky. Ale požadujeme záruky, že zpracovatelé budou odebírat českou řepku za slušné ceny," říká předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.
"Já se přece nemohu domlouvat na cenách, ještě dostanu pokutu od antimonopolního úřadu," odmítá takový přístup František Janů, šéf firmy Setuza. Tento největší zpracovatel olejnin je přitom na dotacích bionafty silně závislý. Považuje výrobu metylesteru za svůj prioritní výrobní program, a je také jeho největším producentem.
Vláda se zatím nerozhodla ani pro jiný systém, jímž by mohla naplnit směrnici Evropské unie. Ta totiž nařizuje postupně zvyšovat podíl biopaliv na celkové spotřebě paliv, z dvou procent v příštím roce na 5,75 procenta v roce 2010. Tou druhou cestou je plošné přimíchávání biopaliv do klasických pohonných hmot - biolihu do benzínu a metyl-esteru do nafty.
"Příslušná legislativa už existuje i u nás, ale nic není připraveno pro praktické zavedení systému. Takže teď vypadáme před Bruselem jako hlupáci. Vyjednanou výjimku k bionaftě nevyužíváme a plošné přídavky neumíme zajistit," říká Jevič.
Bionafta se tak nyní na český trh ve větším množství nedostává. "My prodáváme bionaftu od roku 1997. Loni přesáhl její prodej čtyři procenta z celkového objemu nafty, letos to bude určitě méně. Pokud se rozhodne o mísení biosložek do pohonných látek, naší společnosti to nezpůsobí žádné problémy," říká mluvčí Benziny Lenka Svobodová.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů