Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pokud budou úřady, školy, nemocnice a další veřejné subjekty klást při zakázkách a objednávkách zboží, služeb a práce důraz na životní prostředí, ušetří peníze daňových poplatníků a pomohou EU dosáhnout trvale udržitelného rozvoje. Toto přání má pomoci splnit příručka Komise, která radí veřejným institucím, jak na to. Nyní z nich bere ohled na ekologická kritéria jen necelá pětina.
Hlavní bariérou je nevědomost, jak taková kritéria stanovit, obvykle vyšší cena za "zelené" zboží a služby či právní nejistota. Veřejné subjekty utratí každoročně za nákup zboží, služeb a prací zhruba 16 % unijního HDP, tedy asi 1,5 miliardy eur - připomíná Komise.

Severní Korea dala souhlas k tomu, že ve spolupráci s experty OSN vypracuje první studii o životním prostředí. Zahraniční specialisté označují jeho stav za kritický. Země se podle nich potýká s přílišným odlesňováním, degradací zemědělské půdy a spoustou dalších problémů.

Mezinárodní rada pro zachování volné přírody a pro lov (CIC) pořádá v Bruselu sympozium Zemědělská půda jako domov. Jednodenní konference, která se koná dne 3. září, bude zaměřena na zemědělsko-environmentální programy EU jako nástroje podpory a zachování divoké přírody v rozšířené EU. Kontakt: http://www.cic-wildlife.org.

Jediná uměle vyvolaná změna genu v organismu myši způsobila, že se genově upravení hlodavci proměnili v usilovné běžce. Dokázali běhat o hodinu déle než obyčejné myši. A co více, i v případě, že jim badatelé nedopřáli žádný pohyb, modifikované myši spalovaly tuk a netloustly. O tomto svém pokusu informovali výzkumníci z amerického lékařského ústavu Howarda Hughese. Myši se normálně rozmnožují a pozměněný gen předávají další generaci. Zatím není známo, zda genová úprava bude mít vliv na délku jejich života nebo na jiné životní projevy.
Badatelé zkoumají, zda by se podobným způsobem nedali získat špičkové závodní koně. Ve stadiu úvah také je, zda nové poznání může nakonec vést i k výrobě léků pro lidi, díky nimž by se mohla zvýšit jejich fyzická kondice a spalování tuků.

Potravinový a veterinární úřad EU ve své březnové zprávě kritizuje Řecko za nenaplňování Nařízení č.1774/2002 o vedlejších produktech ze zvířat neurčených pro lidskou spotřebu. Experti při kontrole narazili na nezanedbatelná množství nezpracovaných vedlejších jatečních produktů, které se povalovaly na městských skládkách, a také na spalování uhynulých zvířat přímo na místě.

Pouze Řecko z 25 členských zemí stačilo do svého práva zapracovat nová pravidla Evropské unie o nakládání s vyřazenou elektronikou a elektrospotřebiči. Lhůta pro převzetí dvou směrnic uplynula 13. srpna. "Kupujeme a pak vyhazujeme stále více elektrospotřebičů, což představuje opravdový problém na skládkách, protože vyřazená elektronika často obsahuje nebezpečné látky. Směrnice skoncují s touto situací, ale jedině tehdy, pokud je převezmeme do národního práva," vyjádřila své zklamání komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová, vybízející 24 zpozdilců k nápravě. Množství elektroodpadu v unii, jak připomíná EK, roste třikrát rychleji než jiné druhy odpadu. V současnosti každý Evropan v průměru "vyrobí" 14 kilogramů elektroodpadu ročně. Unijní směrnice zpřísňují požadavky na likvidaci a recyklaci vysloužilé elektroniky a od července 2006 téměř zcela zakazují používat olovo, rtuť a kadmium v nových spotřebičích. Od srpna 2005 mají "staré" členské státy (nováčci od srpna 2007) ve sběrnách sesbírat nejméně čtyři kilogramy separovaného "elektronického" odpadu na hlavu, od holících strojků, přes mobilní telefony a televize až po velké mrazící boxy.

Zvýšit podíl domácností třídících komunální odpad je cílem informační kampaně, kterou v září zahájí Zlínský kraj. Její součástí budou televizní a rozhlasové spoty, distribuce letáků či soutěže pro školy. Novináře o tom informoval krajský radní Vojtěch Jurčík. Zlínský kraj, kde má možnost třídit odpad více než 99 procent obyvatel, zatím v poměru vytříděného odpadu za celostátním průměrem zaostává. Zatímco v rámci České republiky tvoří vytříděný odpad více než 28 procent, v kraji je to zhruba o pět procent méně. "Domácnosti ve Zlínském kraji vyprodukují ročně zhruba 100.000 tun odpadu, více než polovinu přitom tvoří tříditelné odpady," uvedl Jurčík. Kraj proto chce občany přimět k jeho intenzivnějšímu třídění. Pro letošní rok budou do projektu intenzifikace odděleného sběru investovány ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM čtyři miliony korun. Kromě kampaně z nich bude financován také nákup nejméně dalších 200 kontejnerů; nyní jich je v kraji přes 6000. Plán odpadového hospodaření kraje počítá s tím, že jednu sběrnou nádobu pro konkrétní odpad by mělo využívat nejvýše 200 osob, cílem je i zkrácení donáškové vzdálenosti. Informační kampaň, která navazuje na kampaň celostátní, bude ve Zlínském kraji pokračovat i v roce 2005.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů