Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vynálezce "mizejícího" plastu nás okradl, říkají firmy

Vynálezce "mizejícího" plastu nás okradl, říkají firmy
Biochemik Petr Wojnar tvrdí, že dokáže vyrobit ekologickou plastovou láhev, která se za pár let po použití sama rozloží a zmizí, takže v budoucnu může konkurovat tradičním PET láhvím. Pro Jiřího Vaňuru, předsedu pražského výrobního družstva invalidů Obzor, je ovšem Wojnar především mužem, který jeho družstvo připravil o deset až dvanáct miliónů korun.
Wojnar přišel do Obzoru se svým patentem na ekologické příbory, které po použití také "zmizí". Z plánovaného výnosného kontraktu a masívního vývozu bio-příborů do zahraničí však zůstal pouze neuskutečněný slib a miliónové dluhy.
Wojnarovu činnost přitom už vyšetřuje policie, ale případ ještě neuzavřela. Obzor navíc vymáhá část dluhu u soudu. "Chci na to hlavně upozornit , aby nenaletěl někdo další," říká předseda výrobního družstva Jiří Vaňura.
V roce 1998 nabídl Wojnar družstvu Obzor relativně atraktivní výrobní program: ekologické příbory na jedno použití. "Smlouvy uzavřel ještě můj předchůdce," vysvětluje Vaňura. Mezi Wojnarovy podmínky patřilo například zakoupení licence, která stála milión korun, anebo speciálního stroje na výrobů biopříborů za 5,6 miliónu. "Později jsme si ověřili, že jde o běžný stroj, jenom sedmkrát předražený," říká Vaňura.
Vysoké investice se družstvu měly podle Wojnara rychle vrátit. "Sliboval, že příbory bude vyvážet do zahraničí, že už má vážné zájemce," říká Vaňura.
Jenže už při zkouškách se ukázalo, že příbory vůbec neodpovídají tomu, co Wojnar tvrdil. Při jídle se ohýbaly, kroutily. A nebyly ani ekologické - ač byl hlavním materiálem škrob, nerozložily se ani ve vodě, ani teple. Vaňura má takřka šest let jeden z Wojnarových biovýrobků v láhvi s vodou, jenže tento kousek plastu vypadá stále jako nový.
Obzor vyrobil asi 250 tisíc příborů. "Pan Wojnar nezaplatil ani za jeden a ani jeden si neodebral," tvrdí Vaňura. Když se Obzor obrátil s dotazem na Úřad průmyslového vlastnictví, jak je to s registrací Wojnarova vynálezu, biologického plastu, dostal odpověď, že řízení o přihlášení vynálezu bylo zastaveno. Wojnar tedy nemá svůj objev patentován.
Náměstek generálního ředitele Výzkumného ústavu zpracování a aplikace plastických látek v Nitře František Mátel uvedl, že Wojnar dostal od slovenských vědců vzorky různých výrobků, například vodourozpustných fólií. "Nabízí se proto otázka, jaké vlastní výrobky pan autor a vynálezce propaguje a prezentuje," uvedl Mátel.
Podobné zkušenosti jako pražské družstvo Obzor mají s Wojnarem i další výrobní družstva po celé zemi, například v Kyjovanu Kyjov. "Protože družstvu hrozí platební neschopnost, požaduje vrátit všechny peníze vložené do přípravy výroby, která nebyla vůbec zahájena," uvádí se v zápise ze společného jednání několika družstev.
Wojnar má už několik dní vypnutý mobil a nereaguje ani na zaslané zprávy, takže se k obviněním nemohl vyjádřit. Už dříve ale v novinách, časopisech i v televizi tvrdil, že o jeho biologické "mizející" láhve mají zájem dvě české mlékárny a firmy z evropských zemí i Spojených států. Podrobnosti však Wojnar odmítl prozradit, uvedl pouze, že jen hodnota plánovaného kontraktu by měla dosáhnout několika miliard korun.
"Firmy si kvůli konkurenci přejí, aby vše zůstalo v tichosti," tvrdil Wojnar.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů