Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

BIONAFTA STÁLE CHYBÍ, VLÁDA NEUMÍ ROZHODNOUT
Vláda není schopna podnikatelům ani spotřebitelům říci, zda a jak bude v Česku možné opět používat bionaftu. Kabinet totiž znovu odsunul rozhodnutí o dotacích, bez nichž je toto ekologické palivo na trhu neprodejné. Nerozhodnost kabinetu přitom kritizují všichni zúčastnění podnikatelé, kteří přitom leckdy mají i protichůdné zájmy - zemědělci i zpracovatelé řepky. Sdružení pro výrobu bionafty se podílelo na přípravě návrhu, který přesvědčil Evropskou komisi, aby výjimečně povolila Česku dotovat jeho specifický systém bionafty. Ten v květnu skončil. Zatímco v zahraničí je trendem používat jako pohonné hmoty buď samotný metylester z řepky, nebo jej plošně míchat do veškeré nafty, Česko používá speciální směs. Tuzemská bionafta je směsí jedné třetiny metylesteru, zbytek je nafta.

Tisková konference ministra životního prostředí Libora Ambrozka k prioritám resortu na příští dva roky se koná v úterý 7. září v 10:00 na Ministerstvu životního prostředí (Vršovická 65, Praha 10, místnost č. 900 v přízemí). Zaměřena bude především na opatření, která mohou ovlivnit produkci emisí takzvaných  „skleníkových“ plynů. Ty významně přispívají ke globálním změnám klimatu. 

Nazývá se Veletrh výukových programů pro MŠ a nižší stupeň ZŠ a organizátor přichystal pro účastníky výměnu nápadů a námětů, jak těm nejmenším přiblížit přírodu, život zvířat a rostlin, zákonitosti přírody, jak se v přírodě a k přírodě chovat a vztah člověka k přírodě.
Celá akce bude zakončena prohlídkou města Třebíč za pomoci pracovních listů „Poznej město Třebíč“, které zpracovalo středisko Chaloupky ve spolupráci s ing. arch. Luborem Herzánem a Městem Třebíč.
Další informace poskytne ing. Pavlína Bobková, tel. 568 870 434, e-mail: info@chaloupky.cz.

Žďár - Černým skládkám předchází obec i tím, že každý rok vyhlašuje sběr nebezpečného odpadu. Ten letošní už mají Žďárští za sebou. "Od domů to sváží obec. Lidé se naučili vždy v den D vyklidit garáže, půdy, sklepy. Tentokrát se nám sešlo asi patnáct ledniček, několik televizorů, spousta plechovek od barev," uvedl včera k akci, která velmi pomáhá ekologické prevenci, starosta František Kouba. "Dokonce někdo našel třicet let starý přípravek DDT. To byla velmi agresivní látka, kterou pak úřady zcela zakázaly," usmál se starosta nad faktem, co všechno se může doma najít.
Nebezpečný odpad odváží z obce vodňanský Rumpold. "Za jejich službu pochopitelně platíme. Ročně tak deset tisíc korun," podotýká František Kouba. "Ale raději volíme tento systém, než abychom pak staré věci nacházeli v příkopech," dodává.

Zvýšit podíl domácností třídících komunální odpad je cílem informační kampaně, kterou v září zahájí Zlínský kraj. Její součástí budou televizní a rozhlasové spoty, distribuce letáků či soutěže pro školy. Novináře o tom informoval krajský radní Vojtěch Jurčík. Zlínský kraj, kde má možnost třídit odpad více než 99 procent obyvatel, zatím v poměru vytříděného odpadu za celostátním průměrem zaostává. Zatímco v rámci České republiky tvoří vytříděný odpad více než 28 procent, v kraji je to zhruba o pět procent méně. "Domácnosti ve Zlínském kraji vyprodukují ročně zhruba 100.000 tun odpadu, více než polovinu přitom tvoří tříditelné odpady," uvedl Jurčík. Kraj proto chce občany přimět k jeho intenzivnějšímu třídění. Pro letošní rok budou do projektu intenzifikace odděleného sběru investovány ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM čtyři miliony korun. Kromě kampaně z nich bude financován také nákup nejméně dalších 200 kontejnerů; nyní jich je v kraji přes 6000. Plán odpadového hospodaření kraje počítá s tím, že jednu sběrnou nádobu pro konkrétní odpad by mělo využívat nejvýše 200 osob, cílem je i zkrácení donáškové vzdálenosti. Informační kampaň, která navazuje na kampaň celostátní, bude ve Zlínském kraji pokračovat i v roce 2005.

Odpadkové koše, které zmizely z metra během zasedání NATO v roce 2002, se v dohledné době do prostor podzemní dráhy nevrátí. Pražané už si na jejich nepřítomnost zvykli, koše byly odstraněny z bezpečnostních důvodů a ty stále trvají, řekla mluvčí pražských dopravních podniků Michaela Kuchařová. Koše dělají dopravním podnikům starosti především kvůli možnosti, že by do nich mohla být uložena výbušnina. "V určitých obdobích se množí hrozby atentáty a podobné úkryty pro bomby zvyšují náklady dopravnímu podniku i policii," uvedla Kuchařová. Odstranění košů je podle ní standardním opatřením i v cizině, když si to bezpečnostní situace vyžaduje. Mluvčí uvedla, že s metrem bez odpadkových košů se smiřují i cestující. Nestěžují si ani tak na nepořádek, ale na to, že nemají kam odpad vyhodit, řekla Kuchařová. Podobných stížností ale ubývá, takže lidé chápou bezpečnostní rizika košů, dodala. "Samozřejmě se stává, že lidé někdy odhodí nedopalek nebo nějaký papír, ale podobné případy nejsou častější, než když koše v metru stály," sdělila Radka Waitová z městské policie. V případě podobného přestupku mohou strážníci viníkovi uložit pokutu až do výše 1000 korun.

Mezi tři vedoucí firmy v odpadovém hospodářství v tuzemsku se chce dostat společnost AVE CZ, která patří do rakouského koncernu Energie AG. Ten převzal aktivity RWE Umwelt AG v odpadech na českém trhu a společnost transformoval na AVE CZ. Její podíl na trhu je devět procent a firma zaujímá čtvrtou příčku. Postoupit výše by chtěla během jednoho až dvou let. Největšími soukromými firmami na trhu s odpady v tuzemsku jsou Marius Pedersen, A.S.A. a SITA. RWE Umwelt CZ převzatá Energií AG zajišťovala s téměř 500 zaměstnanci likvidaci odpadu pro zhruba 500 000 obyvatel. Loni měla obrat 23 milionů eur (přes 700 milionů korun). "Úspěšným převzetím vodárenských společností VaK Jižní Čechy a VaK Beroun ke konci roku 2003 začala pro naši společnost nová etapa na českém trhu. Toto je druhý velký krok. Cílem je moci nabídnout rozsáhlé balíčky infrastrukturních služeb," uvedl generální ředitel Energie AG Leo Windtner. Firma podle něj jedná s řadou obcí včetně Prahy. Jedním z největších zákazníků AVE CZ odpadové hospodářství jsou Pražské služby, pro které firma zajišťuje likvidaci domovního odpadu. Energie AG je v Rakousku třetím největším poskytovatelem infrastrukturních služeb.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů