Sobota, 20. dubna 2024

Město zvažuje, jak naloží s rybníky

Město zvažuje, jak naloží s rybníky
Ondřej Červený
Bystřice nad Pernštejnem Vedení radnice vypracovalo nový plán hospodaření s městskými rybníky. Bystřičtí chtějí vodním plochám ve vlastnictví města zajistit vytížení a prosperitu. V blízké budoucnosti se musejí dohodnout, zda bude město rybníky využívat pro rekreaci nebo hospodářskou či krajinotvornou činnost.

O novém majiteli domu rozhodne aukce

"Jednou z nejčistších vodních ploch je Domanínský rybník. Rádi bychom kvalitu jeho vody ještě zlepšili, stojíme však před zásadním rozhodnutím. Hodí se totiž jak ke koupání, tak k chovu ryb. Objekt, který se nachází v jeho sousedství, by byl navíc vhodný jako zázemí právě pro rybáře. Uvažujeme o uzavření dohody s rybáři, na jejímž základě bychom jim dodávali sortiment malých rybek,"vyjádřil se starosta Josef Novotný. Podobné využití může v budoucnu potkat také rybník Argentina. Ten se nachází nedaleko města při cestě do Věchnova. Na břehu stojí dům, v němž v minulosti bydlíval městský kat. Objekt je v současné době majetkem soukromé firmy, která je v konkurzu. Dům a okolní pozemek bude zanedlouho prodán v aukci, které se chce bystřická radnice zúčastnit. "O tento dům je již teď značný zájem. Město by ho mohlo využít jako zázemí pro hospodářskou činnost nebo rekreaci. Tyto aktivity tam mohou být ostatně zahájeny i v případě, že dům v dražbě koupí někdo jiný a rybník si od města pronajme,"pokračoval starosta.

Důležitá je rovněž ochrana před vodou

Odbor životního prostředí bystřické radnice by vodní plochy nejraději využil pro krajinotvornou činnost. Primárním úkolem rybníků by tedy bylo zadržování vody v krajině a navrácení původního geografického rázu okolí města. Tyto aktivity Bystřičtí plánují zejména v lokalitě Rácová, kde byly v minulosti s nekontrolovanými vodními přívaly problémy. "Město ročně na rybničním hospodářství ztrácí přibližně milion korun. Tyto peníze jsou vynakládány například na opravy Domanínského rybníka a výkupy pozemků. Na řadě vodních ploch však hospodaří rybáři, kteří jsou tím pádem nejvíce dotovanou sportovní organizací ve městě. O budoucím využití městských rybníků se nám snad podaří rozhodnout co nejdříve, abychom byli schopni tyto plochy účinně využívat a naše ztráty z jejich provozu byly co nejmenší,"dodal Josef Novotný.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů