Pátek, 26. dubna 2024

Frances: miliardové škody

Frances: miliardové škody
Hurikán Frances v noci na včerejšek při přechodu nad Floridou vážně poškodil obří montážní halu amerických raketoplánů. Pokud by v nejbližších dnech zasáhl místo i blížící se hurikán Ivan, ohrozilo by to americký vesmírný program, oznámila americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA).
Větrná smršť strhla tisícovku ochranných plátů a vytvořila otvory o rozloze 3700 čtverečních metrů na této jedné z největších budov světa o výšce 128 metrů, nazývané VAB. Pokud by se 500 přivolaným odborníkům objekt nepodařilo opravit do případného úderu Ivana, mělo by to dopad na budoucnost vesmírných letů s lidskou posádkou, varoval ředitel centra Jim Kennedy.
Hurikán Frances překonal za 30 hodin od východu k západu celý floridský poloostrov a zamířil nad Mexický záliv. Zatímco na Floridě začínají sčítat ztráty a opravovat, co Frances poničil, nad středním Atlantikem vzniká už pátý hurikán letošní sezóny, pojmenovaný Ivan. Intenzita větru, který ho doprovází, dosáhla 200 kilometrů za hodinu. Podle dosavadních výpočtů by měl v následujících dnech postupovat na západ přes Portoriko a Barbados. Zda zasáhne i Floridu, zatím není zřejmé.
Rozsah škod zatím není možné přesně stanovit. Experti pojišťoven v prvním hrubém odhadu předpokládají, že Frances zničil majetek za dvě až deset miliard dolarů (až 260 miliard korun). Předcházející hurikán Charley způsobil škody na pojištěném majetku za 7,4 miliardy dolarů (přes 192 miliardy korun).
Velké ztráty způsobil turistickému průmyslu. První zářijový víkend spojený s volným pondělím, kdy Amerika slaví Svátek práce, je tradičně jedním z vrcholů sezóny. Mimo provoz zůstal například zábavní park Disney World u Orlanda, největší turistická atrakce Floridy.
Florida zažila minulý týden největší evakuaci ve svých dějinách. Z ohrožených oblastí muselo odejít 2,8 miliónu lidí. V důsledku hurikánu bylo několik hodin bez elektrického proudu kolem tří miliónů domácností a podniků, tedy asi šest miliónů lidí.
Příchod hurikánů jako Charley a Frances v rozmezí několika týdnů je mimořádnou anomálií, ale podle meteorologů jsou možná jen prvními ze série velkých a mocných bouří, které se v příštích letech přeženou Atlantikem. Napsal to včera server americké televize CNN.
Ničivé bouře možná pohání kombinace přirozených cyklů a oteplování oceánů plynoucího z globálního oteplování klimatu. Vznikají v Atlantském oceánu pravidelně mezi červnem a listopadem. Hurikány drtí pobřeží, ničí domy, pobřežní města a pláže a během svého "života" mohou podle NASA uvolnit energii 10 000 atomových bomb. I když je vědci neúnavně pronásledují, monitorují a zkoumají, mohou proti nim udělat jen málo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů