Pátek, 19. dubna 2024

Kraj uvažuje o možnosti vyrábět z odpadu energii

Kraj uvažuje o možnosti vyrábět z odpadu energii
Součástí systému likvidace komunálního odpadu v Jihočeském kraji by do budoucna mělo být i energetické využití jeho směsných zbytků, tedy jeho částí, které nelze recyklovat či jinak materiálově využít.
Rozhodli o tom krajští radní, když doporučili zapracovat do připravovaného plánu odpadového hospodářství kraje (POH JČ) právě možnost energetického využití komunálního odpadu. Tímto způsobem by se jižní Čechy měly přiblížit k požadavkům, které na členské státy klade v oblasti nakládání s odpady legislativa EU.
"Čtrnáctého září zastupitelé dostanou k projednání materiál v podobě, která je podle našeho názoru průchodná a zcela v souladu s požadavky Unie," řekl Právu náměstek jihočeského hejtmana Karel Vachta (ČSSD). To potvrdil i vedoucí odboru životního prostředí jihočeského krajského úřadu Karel Černý, podle kterého zmíněné úpravy návrhu plánu legislativní proces rozhodně nezbrzdí. Původní návrh POH JČ původně energetické využití odpadů vůbec neobsahoval, a radní tak vyslyšeli názory řady odborníků, kteří upozorňovali, že původní návrh není schopen požadavky Unie naplnit vzhledem k rozporu mezi nárůstem množství komunálních odpadů a omezením možností jeho skládkování. Jde o to, že Unie vyžaduje postupné snižování objemu odpadu ukládaného na skládky, ačkoli jeho produkce do budoucna stále poroste. Pro jeho likvidaci je tedy nutné hledat jiná řešení, než je skládkování.
"Navrhované směry, to je zvýšení materiálového využití, kompostování, mechanicko-biologická úprava či výroba alternativního paliva, jsou sice akceptovatelné, na vyrovnání tohoto rozdílu však v žádném případě nepostačí. Plán by měl pro respektování budoucí unijní strategie vytvořit patřičné podmínky, k nimž bezesporu patří podpora energetického využívání komunálních odpadů," uvedl například Jan Mikoláš z Environmental Consultancy.
Stejného názoru je i také Jiřina Vyštejnová ze společnosti Envifinance. Ta připomněla, že pokud bude v budoucnu docházet ke skládkování vysoce výhřevného materiálu, který zbude po recyklaci či dalších formách zpracování odpadů, bude možné tento postup napadnout jak z právního, tak i ekologického hlediska.
"Mezníkem je rok 2025, kdy se navrhuje úplný zákaz skládkování neupraveného směsného komunálního odpadu ve všech státech EU bez možnosti přechodného období. Konzervativní propočet k roku 2025 ukazuje, že pro Jihočeský kraj bude potřeba počítat pro směsný komunální odpad se zpracovatelskými kapacitami minimálně 130 tisíc tun za rok. Plán odpadového hospodářství Jihočeského kraje by měl v každém případě zahrnovat alternativu přímého energetického využívání komunálního odpadu, která by vhodně doplnila navrhované řešení systému odpadového hospodářství a zajistila jeho komplexnost. Jen využitím všech Evropskou unií doporučovaných možností v nakládání s komunálními odpady se můžeme vyhnout případným sankcím ze strany jejích orgánů," zdůraznila Vyštejnová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů