Pátek, 26. dubna 2024

Úřady se hádají, lidé kropí otrávenou vodou

Úřady se hádají, lidé kropí otrávenou vodou
Plzeň - Zatímco se úředníci dohadují, kdo zaplatí kontaminaci podzemních vod na plzeňském Světovaru, lidé zalévají své zahrádky z vodovodu, přestože mají vlastní studny.

Jako horký brambor si přehazují úředníci financování sanace podzemních vod na plzeňském Světovaru. Nekonečným dopisováním a právními rozbory se snaží přimět stát, aby sanaci zaplatil, protože viník znečištění již neexistuje. Zatím bezvýsledně. Ve studnách tak stále stojí otrávená voda.
Kontaminaci podzemní vody ropnými látkami a chlorovanými uhlovodíky má na svědomí dnes již neexistující podnik Prádelny a čistírny města Plzně. Během září by měla být hotova zpráva, která zmapuje přesné rozložení kontaminace v oblasti a navrhne způsob vyčištění. Z něj vyplyne i výše nákladů. Bude se jednat pravděpodobně o desítky milionů korun. Magistrát proto už v předstihu požádal krajský úřad, aby na sanace vyhradil prostředky. Krajský úřad ale peníze dát nechce.
Odbor životního prostředí se totiž domnívá, že pro tento účel nemůže použít státní peníze uložené na zvláštním účtu. Přitom takový účet je podle zákona přímo určen pro likvidace ekologických havárií týkajících se vod.
"Domníváme se, že odstranění zdroje kontaminace na pozemku dnes již zaniklého státního podniku by měl zaplatit stát, tedy přímo ministerstvo,"
říká vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje Vladimír Dlouhý. Postup státu, který se takové platbě brání, v této věci přirovnává k diskutovanému problému s převodem nemocnic na kraje.
"Stát se na nás pokouší převést své závazky, využívá k tomu zjevné rozpory mezi zákony," říká Dlouhý.
Magistrátním úředníkům se postoj kraje nelíbí.
"Podle zákona máme v situaci, jaká je dnes na Světovaru, za povinnost zajistit sanaci území," říká vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Dagmar Kaiferová. Dodává, že právě ze státních peněz, které má podle zákona na účtu krajský úřad, se takové práce mají hradit.

"Vyvolali jsme jednání na asociaci krajů," říká Dlouhý. Odvolává se přitom na právní analýzu, kterou si nechal udělat. Podle ní je viníkem stát a ten by měl práce zaplatit. Jak dlouho však budou tahanice o peníze trvat, nedovedl odhadnout.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů