Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Benátky nad Jizerou - Již deset let je v provozu benátecká skládka, která je jednou z nejmodernějších skládek tohoto druhu v České republice. Obyvatelé Benátek nemusejí mít ze skládky v blízkosti jejich bydliště obavy, je totiž situovaná do nové místní průmyslové zóny a pracuje se zde pouze bezpečnými technologiemi, takže skládka splňuje nejpřísnější normy EU na ochranu životního prostředí. Investice, které do skládky v Benátkách plynuly, dosahují hodnoty stovek milionů korun. Její provozovatelé, mezi které patří také město Benátky, uvažují dalším rozvoji skládky.

VLAŠIM (sta) - Ochranáři přírody z Vlašimska zachraňují v těchto dnech škeble říční z přehrady Nemčice u Keblova na Vlašimsku. Škeble uvízly v bahně vypouštěné přehrady. "Celkem jsme už přenesli více než 15 tisíc živočichů,"řekl Karel Kříž z Podblanického centra České společnosti ochránců přírody. "Povodí upravilo rychlost poklesu hladiny. Díky tomu se většinu škeblí podaří zachránit,"dodala Lenka Šafránková ze Stanice pro handicapované živočichy z Vlašimi.

Vsetín Ochránci přírody začali na Vsetínsku s obnovou mokřadů a tůní, které kvůli suchu a zarostlé vegetaci z krajiny téměř zmizely. S pomocí bagru znovu vyhloubili mokřad u Vsetína, kde žije množství chráněných druhů ptáků. "Nebýt těchto vodních ploch, tak některé druhy chráněných živočichů odsud zcela vymizí,"řekl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody. Řadu mokřadů a tůní vybudovali ochránci přírody před několika lety. Díky jejich přičinění se v jejich okolí vyskytují různé druhy chráněných ptáků a obojživelníků. "Uvidíme zde například volavky popelavé, rákosníky, strnady, divoké kachny a v době tahu také lysku černou nebo slípku zelenonohou. Poblíž loví také čápi,"řekl Orálek s tím, že ve vodách mokřadů žije několik druhů skokanů, ropuchy nebo rosničky.

Černá v Pošumaví - Nájemníci prvního z bytových domů, které patří obci, budou mít pohodlnější vytápění tepelným čerpadlem. Obec na ně získala nevratnou dotaci 550 tisíc korun a zároveň bezúročný úvěr ve výši 333 tisíc korun od Fondu životního prostředí. Zbylých 222 tisíc korun zainvestuje z vlastního rozpočtu.
"Ve vzduchu bude méně exhalací, zmizí komíny a lidé budou mít větší pohodlí," pochvaloval si včera starosta Jan Voldřich.
Dosavadní tepelný systém v obci je nevyhovující, lidé si vytápějí individuálně tuhým palivem. "Pokud budou peníze od státu, budeme zavádět tepelná čerpadla i u dalších obecních bytových domů," slíbil starosta.

Zavedením jednotného veterinárního certifikátu pro obchod je zajištěno pokračování exportu živých zvířat a produktů živočišného původu z EU do Ruska i po 1. říjnu 2004. Podle Davida Byrne, evropského komisaře pro veřejné zdraví a ochranu spotřebitele, se tímto krokem zachrání roční export v hodnotě 1 mld. EUR. Rusko bude požadovat, aby členské státy EU používaly sadu jednotných veterinárních certifikátů při exportu do Ruska. Tyto nové certifikáty budou aplikovány od 1. října, zatímco stávající certifikáty budou postupně staženy do konce roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů