Čtvrtek, 18. dubna 2024

Na Vsetínsku má být centrum geologů

Na Vsetínsku má být centrum geologů

Vsetínsko má v budoucnosti sloužit jako studijní materiál pro geology. Vzhledem k tomu, že v okrese je nejvíce sesuvů v republice, zvažují odborníci, že tady zřídí speciální krizové a studijní pracoviště týkající se právě sesuvů.

VSETÍN - Garantem výzkumného pracoviště, které má pomáhat při řešení krizových situací, sesuvů, bahnotoků a povodňových škod, chce v příštím roce zřídit přímo v centru geologicky nejproblematičtější oblasti vsetínská radnice. Garantem tohoto pracoviště by měla být Česká geologická služba.

"V tomto odborném výzkumném pracovišti environmentálních rizik a managementu by měli být soustředěni geologové a hydrogeologové. Zároveň by mělo nabízet stáže a praxe posluchačům vysokých škol," vysvětlil záměr radnice vedoucí odboru životního prostředí Jiří Trezner.

Svahy se na Vsetínsku daly do pohybu po povodních v roce 1997. Geologové nyní evidují více než dvě stě míst, kde pohyb půdy ohrožuje rodinné domy, silnice nebo železniční tratě.

Mezi mimořádně rizikové patří stále čtrnáct lokalit. Nejvíce postiženou zůstává obec Růžďka, kde sesuvy v minulých letech zničily čtyři domy. V pohybu je také svah v Mikulůvce, na němž se nachází místní hřbitov.

Předběžný příslib spolupráce radnice získala od Univerzity Palackého v Olomouci a  Ostravské univerzity v Ostravě. "V tomto středisku by měli odborníci zároveň školit v této problematice posluchače vysokých škol," uvedla mluvčí radnice Eva Stejskalová.

Na zajištění sesuvů půdy na Vsetínsku uvolní Zlínský kraj v letošním roce dvacet šest milionů korun. "Tato suma však ani zdaleka nepokryje potřebné náklady," poznamenal už před časem Jiří Trezner.

Obce mají letos šanci získat na monitorování sesuvů dotaci od ministerstva životního prostředí, která by jim uhradila devadesát procent výdajů. O tom, kterým žádostem vyhoví, zatím ministerstvo nerozhodlo.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů