Středa, 24. dubna 2024

Původ dinga objasněn - pochází z Číny

Původ dinga objasněn - pochází z Číny

Ať plujete do Austrálie z jakékoli strany, je to i při nejkratší variantě minimálně 50 km. Žádné z větších domestikovaných zvířat není takové cesty bez asistence člověka schopné. A tak je namístě se domnívat, že prapředek dinga se na kontinent dostal, když doprovázel člověka na nějakém plavidle.

Studie prokázala, že dingo byl geneticky izolován nejméně 3500 let a tím se stalo, že vznikl unikátní pozůstatek po původním domestikovaném psu. Podobnost indického psa s australským dingem zmátla řadu odborníků. Nynější analýza DNA ale prokázala, že toho společného mají jen málo. obrazekUkázalo se, že polovina vzorků DNA od psů dingo je prakticky shodná a zbylá půlka se odlišuje jen v detailech. Tyto nepatrné rozdíly ve skladbě DNA podporují teorii, že prapředek dinga se objevil na australském kontinentu před 5000 lety a že k mísení s novou krví nedošlo, nebo bylo extrémně omezené.

Nejpodobnější s dingem jsou si psi z jihovýchodu Asie. To svědčí o tom, že dingo byl při příchodu na Australský kontinent domestikován a pak teprve znovu zdivočel. Podobnost k východoasijským psům vyvrátila teorii, která předpokládala na základě anatomické a barevné podobnosti, že dingo vznikl z psa indického.

Genetici na základě nárůstu změn způsobených přirozenými mutacemi spočítali dobu příchodu předka dinga do Austrálie na dobu před 5 000 lety. Tato doba zapadá i do dalšího dějového rámce dávné historie neboť se jedná právě o dobu, kdy Číňané kolonizovali souostroví kolem Austrálie.

Filip Janovský
www.abicko.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů