Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zastavili stavbu rozhledny na Boubíně

Zastavili stavbu rozhledny na Boubíně
Správa šumavského parku pozastavila stavbu rozhledny na vrcholu jedné z nejstarších přírodních rezervací, Boubínského pralesa. Proti stavbě totiž protestují některé ekologické organizace.
Mikroregion Horní Vltava-Boubínsko, který získal pro stavbu dřevěné rozhledny výjimku ministerstva životního prostředí, se proti rozhodnutí správy parku odvolal.
"Stavba je sice povolena, ale není dořešena regulace přístupu a provozu rozhledny," uvedl k zastavení stavby Pavel Hubený z odboru Chráněné krajinné oblasti Šumava.
Vrchol Boubína leží v I. zóně CHKO a v Národní přírodní rezervaci Boubínský prales. Mikroregion Horní Vltava-Boubínsko, v němž je sdruženo jedenáct obcí ležících na území Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, získal v roce 2002 na základě rozvojové studie k oživení takzvané měkké turistiky v regionu výjimku ministerstva životního prostředí pro stavbu 21 metrů vysoké dřevěné rozhledny. Ta má stát na místě staré dřevěné stavby, odstraněné před více než 30 lety.

Motory byly zakázány

Výjimka byla omezena řadou přísných podmínek, zejména pro trasu a způsob dopravy stavebního materiálu a pro zařízení staveniště. Při dopravě materiálu se například nesmějí užívat motorová vozidla.
Stavbu rozhledny zahájil mikroregion letos v červenci. V první etapě byly na vrcholu umístěny čtyři železobetonové patky. Správa parku následně rozhodla o zastavení údajně rušivé činnosti a mikroregionu udělila pokutu za nesplnění podmínek ministerstva životního prostředí. Druhou pokutu dostala dodavatelská firma.
K žádosti o stavební povolení však musel mikroregion doložit 19 různých výjimek a souhlasných stanovisek státních orgánů a institucí.
Ekologické organizace Děti Země a Okrašlovací spolek Zdíkovsko namítají, že kvůli zvýšené návštěvnosti vrcholu Boubína dojde k narušení citlivé půdní vrstvy v okolí vrcholu a na přístupových trasách, zvýšené erozi na cestách a rušení chráněných druhů ptáků při hnízdění.

Výstavba se prodražila

Kvůli zpožďování zahájení stavby už musel mikroregion několikrát vracet dotaci na výstavbu a jen změna sazby daně z přidané hodnoty dílo prodražila o 300 tisíc korun. "Každý se může na vlastní oči přesvědčit, že na půdním povrchu ani na lesních porostech nevznikly v souvislosti se stavbou žádné škody. Ochrana přírody ano, ale ne na úkor života lidí," konstatují ve svém prohlášení zástupci Mikroregionu Horní Vltava-Boubínsko.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů