Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brusel zažaloval Británii kvůli jaderné bezpečnosti

Brusel zažaloval Británii kvůli jaderné bezpečnosti
BRUSEL - Evropská komise pohnala začátkem měsíce Británii před Evropský soudní dvůr v Lucemburku za to, že nesplnila požadavky EU týkající se bezpečnostních opatření v úložišti jaderného odpadu v Sellafieldu na severozápadním pobřeží Anglie.
"Správce Sellafieldu, British Nuclear Fuel PLC, neplní své povinnosti z evropské smlouvy Euratom, nedostatečně eviduje množství jaderného materiálu uloženého v bazénu B30 a nezajišťuje přístup evropským inspektorům," uvedla eurokomisařka pro energetiku Loyola de Palaciová.
British Nuclear Fuel PLC spravuje řadu zařízení v Sellafieldu a většina z nich skladuje použité jaderné palivo. Podle smlouvy Euratom mají unijní inspektoři zjišťovat, zda je v zařízení v Sellafieldu fyzicky stále stejné množství jaderných látek, jaké je v záznamech. Mají se ujišťovat, že materiál nemůže být zneužit - např. odcizen a prodán do zahraničí či sloužit k výrobě zbraní.
Inspektoři si ale řadu let stěžují, že nemohou kontrolovat, protože materiál je umístěn v nádrži, kde se nedá přesně změřit případný úbytek.
Inspekce jsou navíc nebezpečné, protože kolem nádrže je špatná viditelnost a není možné se příliš přiblížit, protože je tam vysoký stupeň radiace.
Na špatný stav úložiště B30 už několikrát poukázali ochránci životního prostředí včetně Greenpeace. Na jaře zveřejnil deník The Guardian reportáž o úniku radioaktivní vody škvírami v betonu, který v zimě roztrhl mráz.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů