Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ambrozek chce chránit klima

Ambrozek chce chránit klima
Brusel nám vrátí tzv. Národní alokační plán a bude požadovat jeho přepracování, pokud vláda přijme návrh Ministerstva průmyslu a obchodu na 117 milionů tun emisí ročně místo návrhu Ministerstva životního prostředí na 99,5 milionu tun. Řekl to ministr životního prostředí Libor Ambrozek. "Pro rozdělení povolenek pro vypouštění emisí skleníkových plynů jsou stanovena určitá kritéria a my jsme se jich drželi."

Ministr představil novinářům základní prioritu svého úřadu pro zbývající dva roky funkčního období. Je jí ochrana klimatu, přičemž obchodování s emisemi oxidu uhličitého je jedním z nejaktuálnějších, ale nikoli jediným úkolem.

Podle Martina Bursíka, externího poradce ministra, je připraven komplexní pozměňovací návrh k zákonu o obnovitelných zdrojích energie, který umožní jeho přijetí. Povinný výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů za regulované pevné ceny bude zajištěn na patnáct let s tím, že cena se bude valorizovat s inflací. MŽP se angažuje také v zavádění alternativních paliv v dopravě - zhruba jejich polovinu by měl do roku 2020 nahradit zemní plyn.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů